Το διπλό στοίχημα του Μητσοτάκη – Περιοδείες υποψηφίων στην περιφέρεια για την ψήφο των κεντροαριστερών

Η πολιτική ατζέντα και ο παράγοντας χρόνος στις εξελίξεις. Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τις επενδύσεις και το ανοιχτό συνέδριο θέσεων της ΝΔ με επίδικο τη διεύρυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νόμισμα με δύο όψεις μοιάζει η νέα πολιτική σεζόν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ καθώς από τη μια διαμορφώνεται μια ατζέντα πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στην οποία, κατά την εκτίμηση των γαλάζιων στελεχών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερέχει, ωστόσο την ίδια στιγμή ο παράγοντας χρόνος για τις πολιτικές εξελίξεις αποτελεί ερωτηματικό για τα οφέλη ή τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει.

Σύμφωνα συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη η αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση και η ροπή της δημόσιας συζήτησης για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα ως μοχλούς στήριξης της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, τους τρόπους και τις πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης ευνοεί στρατηγικά τη ΝΔ και δίνουν προβάδισμα στον κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα. Μάλιστα αυτή την ανάλυση με άλλα λόγια ήδη έχουν αρχίσει και τη διατυπώνουν δημόσια κάποια στελέχη του κόμματος, όπως μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα όμως αποτελεί στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατήσει σε εγρήγορση και ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και να διατηρήσει σε υψηλά ποσοστά την εκλογική συσπείρωση του κόμματος, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ένα άμεσα ορατό χρονοδιάγραμμα εκλογικών εξελίξεων, το οποίο αντικειμενικά θέτει με ευνοϊκότερους όρους σε κίνηση την κομματική βάση της παράταξης.

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ αυτό ακριβώς είχε στο μυαλό του και ο πρόεδρος της ΝΔ όταν στα μέσα περίπου του περασμένου Ιουλίου κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής εξήγγειλε ανοιχτό συνέδριο θέσεων προς τα τέλη του χρόνου. Ήταν ακριβώς το σημείο όπου διαμορφωνόταν ένα νέο πολιτικό τοπίο μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το αίτημα των εκλογών έχανε τον άμεσο χαρακτήρα του καθώς η κυβέρνηση δημιουργούσε τις προϋποθέσεις να αγοράσει πολιτικό χρόνο, όπως και έγινε.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει αυτόν τον σταθμό στις εσωτερικές διεργασίες του κόμματος με τη διεύρυνση της ΝΔ έχοντας απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τα γαλάζια στελέχη πως δεν μπορούν να κλείνουν τις πόρτες της παράταξης «όταν τις ανοίγω εγώ».

 

Περιοδείες υποψηφίων στην περιφέρεια για την ψήφο των κεντροαριστερών

Τις περιοδείες στους στην περιφέρεια προετοιμάζουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, έχοντας αντιληφθεί πως εκτός Αθηνών υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας κεντρώων ψηφοφόρων.

Μπορεί ο πρώτος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης για την εκλογή του επικεφαλής του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς να απέχει χρονικά σχεδόν δύο μήνες από σήμερα, όμως όλοι οι υποψήφιοι μελετούν από τώρα προσεκτικά κάθε τους κίνηση, αφού η κούρσα έχει αρχίσει πλέον και επίσημα.

Στα επιτελεία όλων των διεκδικητών της ηγεσίας, έχουν ήδη ξεκινήσει να καταστρώνουν τα σχέδια για τις περιοδείες στην περιφέρεια, αφού έχουν αντιληφθεί πως μια μεγάλη μάζα παραδοσιακών ψηφοφόρων της παράταξης βρίσκεται εκτός Αττικής.

Η Φώφη Γεννηματά επέστρεψε μόλις χθες από την διήμερη παρουσία της στην Θεσσαλονίκη. Οι συνεργάτες της μιλούν για μια ιδιαιτέρως πετυχημένη επίσκεψη και δεν στέκονται μόνο στα θετικά μηνύματα που έλαβαν από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων για το «Σχέδιο Ελλάδα» που παρουσίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της ΔΕΘ. Υπογραμμίζουν πως από όπου πέρασε στην Θεσσαλονίκη, άκουσε πολλά καλά σχόλια για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, θετικά ήταν τα μηνύματα που έλαβε από αυτοδιοικητικά και τοπικά στελέχη της Μακεδονίας που συνάντησε, όσον αφορά την κινητικότητα στην βάση του Κινήματος. Πάντως, η παρουσία σχεδόν σε όλες της δραστηριότητες της Φ.Γεννηματά, του πρώην γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής Ά Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, Χρόνη Μακρίδη, ήταν και αυτή έδειξε πως ο σκληρός πυρήνας του κόμματος στην Βόρεια Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της προέδρου του.

Εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους υποψηφίους, η Φ.Γεννηματά επιλέγει να ρίξει τις επόμενες μέρες το βάρος στην Αθήνα, αφού σκοπεύει να περιοδεύσει στις γειτονιές της πρωτεύουσας, αφήνοντας για την περιφέρεια για την ώρα που η προεκλογική μάχη θα φουντώσει για τα καλά.

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται από και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Χθες συνάντησε τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έδειξε μια -όχι και τόσο- διακριτική προτίμηση στο πρόσωπο του επικεφαλής του Ποταμιού για την ηγεσία της παράταξης, ενώ σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ θα μεταβεί στο Αιγίνιο Πιερίας, στο μεγάλο πανηγύρι της περιοχής. Σειρά από το Σαββατοκύριακο και μετά παίρνει η Πελοπόννησος, με τον Στ.Θεοδωράκη να ρίχνει μεγάλο βάρος στην νότιο Ελλάδα.

Στην Πελοπόννησο και μάλιστα την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αργολίδα, θα συνεχίσει τις περιοδείες του ο Γιάννης Μανιάτης. Την Δευτέρα θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του σε ανοιχτή εκδήλωση στο Άργος. Σήμερα θα συμμετάσχει σε συζήτηση στο βιβλιοπωλείο free thinking zone για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και πραγματοποίησε σειρά επαφών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη που οργάνωσαν υποστηριχτές του στην Κατερίνη.

Λόγω της ΔΕΘ, η Θεσσαλονίκη έχει την τιμητική της. Εκεί θα βρεθεί σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ θα περιοδεύσει και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια διαδρομή αναμένεται να ακολουθήσει από Δευτέρα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τους συνεργάτες του να ποντάρουν πολλά στην στήριξη της συμπρωτεύουσας, καθώς έχουν στο πλευρό τους και την ευρωβουλευτίνα της Ελιάς, Εύα Καϊλή.

Αντίθετα, στην Αθήνα θα παραμείνει τις επόμενες μέρες ο Γιώργος Καμίνης, που τις προηγούμενες ημέρες περιόδευσε σε Ιωάννινα, Κοζάνη και Πάτρα.