Τουρκικές σκέψεις για μοντέλο Αγγλίας- Γιβραλτάρ η Γαλλίας- Μονακό για τη «Βόρεια Κύπρο»-ΗΠΑ: Η διπλωματική ένταση με την Τουρκία δεν…

Την ιδέα για την υιοθέτηση ενός μοντέλου Αγγλίας-Γιβραλτάρ, ή Γαλλίας-Μονακό, σε περίπτωση που η «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου»(«ΤΔΒΚ») δεν εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση, «έριξε» την περασμένη βδομάδα ο «υπουργός» Εξωτερικών του παράνομου καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πλέον σε λύση του Κυπριακού.

Την ιδέα φαίνεται πια να ενστερνίζεται και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Άκνταγ, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, απάντησε: «Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος σημείωσε ότι αυτό το μοντέλο ανακοινώθηκε ως μια ιδέα. «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα καθήσει και θα συζητήσει αυτές, και παρόμοιες ιδέες, και θα αποφασίσει για μια πολιτική λύση» είπε.

Σημειώνεται ότι το μοντέλο Γιβραλτάρ ή Μονακό απασχολεί από καιρό τους κύκλους της τουρκοκυπριακής Δεξιάς. Σύμφωνα με αυτό, στο μέλλον, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παραχωρήσει τα χαρτοφυλάκια των εξωτερικών σχέσεων και Άμυνας στην Τουρκία. Στα άλλα πεδία της διακυβέρνησης, η τ/κ πλευρά θα διατηρήσει την αυτονομία των κινήσεών της.

 

Η διπλωματική ένταση Τουρκίας – ΗΠΑ δεν έχει επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, είτε το προσωπικό εκτός Τουρκίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, εν μέσω της αμοιβαίας επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών επί των πολιτών των δύο χωρών.

«Επιβεβαιώνω ότι αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν επηρεάσει τις επιχειρήσεις μας ή το προσωπικό», τόνισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.

«Η τουρκική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ συνεχίζει να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στηρίζοντας τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Τουρκία αποτελεί ένα στενό σύμμαχο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συντονίζουν κοινές και ξεχωριστές στρατιωτικές δραστηριότητες με την Άγκυρα.