Συρία: 100.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την επαρχία Ιντλίμπ καθώς μαίνονται οι μάχες στρατού-τζιχαντιστών

Αποτέλεσμα εικόνας για συρια

Σχεδόν 100.000 άμαχοι έχουν τραπεί σε φυγή από τις εχθροπραξίες που μαίνονται από τις αρχές Δεκεμβρίου στα όρια της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, όπου συριακά στρατεύματα διεξάγουν επιχείρηση για την ανακατάληψη της μοναδικής περιοχής που παραμένει ολόκληρη πέραν του ελέγχου του συριακού καθεστώτος, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Με τη στήριξη της Ρωσίας, κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 25 Δεκεμβρίου μια επιχείρηση για τον έλεγχο της Ιντλίμπ. Στην επαρχία κυριαρχεί η τζιχαντιστική συμμαχία Ταχρίρ αλ Σαμ, στην οποία η ισχυρότερη συνιστώσα είναι ο μέχρι πρότινος βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Συγκεκριμένα 99.569 άμαχοι έχουν τραπεί σε φυγή από την Ιντλίμπ και βορειοανατολικά της γειτονικής επαρχίας Χάμα κατά το διάστημα μεταξύ «1 Δεκεμβρίου και 9 Ιανουαρίου» σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, στην οποία τονίζεται η «ανησυχητική κλιμάκωση» των μαχών.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Our preparations go on in the newly built tent city where we are going to host the Syrians escaped from conflicts and migrated to .

 [Τουίτ της Ερυθράς Ημισελήνου: Μια ακόμα προσφυγική τεντούπολη για να φιλοξενήσει – άγνωστο για πόσο – τους πρόσφυγες από την Ιντλίμπ]

«Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα ενάντια σε πληθυσμούς στα νότια και νοτιοανατολικά Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον εκτοπισμό αμάχων, και την καταστροφή έργων υποδομής ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

«Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ είναι χαοτική (…) Οι πρόσφατα εκτοπισμένοι έχουν εγκατασταθεί στην ύπαιθρο», ανέφερε ο OCHA. «Πολλοί έχουν βρεθεί άστεγοι, εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στα τέλη Δεκέμβρη στην Ιντλίμπ έχουν σκοτωθεί 96 άμαχοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά, σε αεροπορικές επιδρομές συριακών και ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.