Συρία: Το ΙΚ ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Μπουκάμαλ – Ιράκ: Επτά νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου


Το Ισλαμικό Κράτος ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Μπουκάμαλ, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Συρία, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Όπως έγινε γνωστό από έγινε γνωστό από τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), «το Ισλαμικό Κράτος ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Μπουκάμαλ. Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι πολιτοφύλακες σύμμαχοί τους βρίσκονται τώρα σε απόσταση ενός ή δύο χιλιομέτρων από τα περίχωρα της πόλης».

Την Πέμπτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις, με τη συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, είχαν ανακοινώσει ότι κατέκτησαν τη Μπουκάμαλ, την τελευταία πόλη στη χώρα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
Ωστόσο, οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανακατέλαβαν το σύνολο της πόλης σήμερα στήνοντας «ενέδρες και εξαπολύοντας επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα όπως και βομβιστικές επιθέσεις» επισήμανε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έκανε τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να πιστέψουν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης ώστε να μπορέσει να τους επιτεθεί αργότερα με μεγαλύτερη άνεση.

Τουλάχιστον 26 άμαχοι, ανάμεσά τους εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν σε σφοδρούς βομβαρδισμούς κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους και από αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, με στόχο δύο καταυλισμούς προσφύγων και γειτονικά χωριά στηνανατολική Συρία.

Στους καταυλισμούς είχαν καταφύγει πολλοί άνθρωποι δραπετεύοντας από τις μάχες στην Μπουκάμαλ, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ντέιρ αλ –Ζορ, μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την Πέμπτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι κατέκτησαν την Μπουκάμαλ, την τελευταία πόλη στη χώρα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους, αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση ανακατέλαβε τον πλήρη έλεγχο της πόλης το Σάββατο, όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο.

«Δεκαπέντε άμαχοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά σκοτώθηκαν σε έναν καταυλισμό (…) δυτικά της Μπουκάμαλ σε βομβαρδισμούς την Παρασκευή το βράδυ», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Παράλληλα τόνισε πως έντεκα ακόμη άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό χωριών και ενός ακόμη καταυλισμού, περίπου 50χλμ βορειοδυτικά της πόλης.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης DeirEzzor24 μια ολόκληρη οικογένεια σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό του πρώτου καταυλισμού, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι κάτοικοι της Μπουκάμαλ έχουν τραπεί σε φυγή σε γειτονικά χωριά.

 

Ιράκ: Επτά νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου

Το ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο σύμφωνα με τις αρχές της χώρας φαίνεται να υπέστη μηχανική βλάβη.

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν στο Ιράκ όταν στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κατά τη διάρκεια πτήσης ρουτίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού και δηλώσεις αξιωματούχων της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

Το ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο κατέπεσε κοντά στην νότια επαρχία Κουτ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Δύο πιλότοι και πέντε αξιωματικοί του στρατού σκοτώθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας στο Reuters. H ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η συντριβή του ελικοπτέρου οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα.