Συρία: Συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Υποστήριξης στη Χάμα – Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ…

Αποτέλεσμα εικόνας για συρία πολεμος

Το ΙΚ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι πήρε τον έλεγχο 12 χωριών από την Ταχρίρ αλ Σαμ.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέσπασε τον έλεγχο δέκα και πλέον χωριών από την αντίπαλη οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ στην επαρχία Χάμα της Συρίας τη Δευτέρα, ανοίγοντας νέο μέτωπο μερικές ημέρες αφότου ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως εξεδίωξε το ΙΚ από μια κοντινή περιοχή.

Το ΙΚ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι πήρε τον έλεγχο 12 χωριών από την Ταχρίρ αλ Σαμ.

Η Ταχρίρ αλ Σαμ, η αιχμή του δόρατος της οποίας είναι ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), ανέφερε σε δική της ανακοίνωση ότι το ΙΚ εξαπέλυσε έφοδο σε πολλά χωριά και κατηγόρησε τον συριακό στρατό ότι επέτρεψε στα μέλη του να περάσουν από εδάφη που ελέγχει εκείνος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι το ΙΚ απέσπασε 15 χωριά από την Ταχρίρ αλ Σαμ αλλά η τζιχαντιστική συμμαχία κατόπιν ανακατέλαβε τα πέντε.

Την Παρασκευή, ο συριακός στρατός είχε ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ σε μια κοντινή περιοχή έπειτα από μήνες μαχών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο και την Ταχρίρ αλ Σαμ, οι τζιχαντιστές του ΙΚ που εκδίωξε ο στρατός είναι εκείνοι που κατέλαβαν τα χωριά, αφού πέρασαν από περιοχές που έλεγχαν οι ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, κάποιοι πέρασαν μαζί με αμάχους.

Παρότι το ΙΚ και οι οργανώσεις που έχουν συγκροτήσει την Ταχρίρ αλ Σαμ, συμπεριλαμβανομένου του Μετώπου Υποστήριξης, έχουν ταυτόσημη ιδεολογία, αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια.

Το ΙΚ δεν είχε υπό τον έλεγχό του περιοχές που γειτόνευαν με αυτές που κατέχουν οι τζιχαντιστές ή άλλες οργανώσεις ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία από πέρυσι.

Έχει χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών που κατείχε εξαιτίας των ταυτόχρονων επιχειρήσεων του συριακού στρατού, τον οποίο υποστηρίζουν η Ρωσία, το Ιράν και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, καθώς και μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

 

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσποιούνται πως πολεμούν το ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι προσποιούνται πως πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και πως σκοπίμως περιορίζουν τις αεροπορικές τους επιδρομές στο Ιράκ προκειμένου να επιτρέψουν στους τζιχαντιστές να εισέλθουν στη Συρία για να καθυστερήσουν την προέλαση του συριακού στρατού που στηρίζεται από τη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός μείωσε σημαντικά τις αεροπορικές του επιδρομές στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο, όταν οι συριακές δυνάμεις, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ξεκίνησαν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ.

«Όλοι βλέπουν ότι ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός προσποιείται ότι πολεμά το Ισλαμικό Κράτος κυρίως στο Ιράκ και για κάποιο λόγο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι πολεμά το ΙΚ στη Συρία αποφασιστικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ.

Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, είναι ότι μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών έχει μετακινηθεί από τη μεθόριο του Ιράκ με τη Συρία στη Ντέιρ αλ Ζορ, όπου προσπαθούν να εδραιωθούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Ευφράτη.

«Οι ενέργειες του Πενταγώνου και του συνασπισμού απαιτούν εξηγήσεις. Η αλλαγή τακτικής τους σημαίνει ότι επιθυμούν να περιπλέξουν όσο περισσότερο μπορούν την επιχείρηση του συριακού στρατού, που υποστηρίζεται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, να ανακαταλάβει το συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη;», διερωτήθηκε ο Κονασένκοφ.

«Ή πρόκειται για μια κίνηση να διώξουν τους τρομοκράτες του ΙΚ από το Ιράκ, αναγκάζοντάς τους να εισέλθουν στη Συρία και να μπουν στον δρόμο της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας;», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο συριακός στρατός προσπαθεί να εκδιώξει το ΙΚ από την πόλη αλ Μαγιαντίν, νοτιοανατολικά της Ντέιρ αλ Ζορ, όμως οι τζιχαντιστές ενισχύονται καθημερινά με «ξένους μισθοφόρους» που εισέρχονται από το Ιράκ.