Συρία: Στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας-Συρία: Ο στρατός περικύκλωσε την τελευταία πόλη του ISIS-Η Τουρκία φτιάχνει τη ζώνη της μέσα στη Συρία

Συρία: Μεγάλη επιχείρηση στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας κοντά σε κουρδικές περιοχές | Newsit.gr

Στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά τζιχαντιστών στην επαρχία Ιντλίμπ

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε στόχους εξτρεμιστικής οργάνωσης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν νωρίτερα στην επαρχία, υπό την συνοδεία μαχητών της τζιχαντιστικής συμμαχίας Ταχρίρ αλ-Σαμ, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, αλλά κι ενός ενόπλου.

Και οι δύο δήλωσαν ότι είδαν αρκετά οχήματα να μεταφέρουν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στην Ιντλίμπ, από το συνοριακό πέρασμα της περιοχής (Atmah), πριν μαχητές της Ταχρίρ αλ-Σαμ αναλάβουν την συνοδεία τους κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην αναφερόμενη επαρχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει χθες ότι αντάρτες από την Συρία, με την υποστήριξη τουρκικών δυνάμεων θα πραγματοποιήσουν επίθεση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ταχρίρ αλ-Σαμ.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών.

 

Συρία: Ο στρατός περικύκλωσε την τελευταία πόλη-οχυρό του ISIS

Ένα από τα τελευταία οχυρά του Ισλαμιστικού Κράτους την πόλη Μαγιαντίν, νοτιοανατολικά της Ντέιρ Εζόρ, περικύκλωσαν ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του, ανακοίνωσε σήμερα συριακή στρατιωτική πηγή.

Η Μαγιαντίν είναι ένα από τα τελευταία οχυρά του ΙΚ, την οποία ελέγχει από το 2014. Η πόλη βρίσκεται στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη, περίπου 40 χλμ. νότια της Ντέιρ Εζόρ, και σε μερικές συνοικίες της εξακολουθεί να έχει παρουσία η εξτρεμιστική οργάνωση.

Οι τζιχαντιστές εξαπολύουν αντεπιθέσεις στην περιοχή της ερήμου μετά την απώλεια εδαφών φέτος.

Ο στρατός και οι σύμμαχοί του έφτασαν στη Ντέιρ Εζόρ τον Σεπτέμβριο έπειτα από επίθεση μηνών στην έρημο της Συρίας.

Ωστόσο, οι αντεπιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή της ερήμου ασκούν πίεση στον κύριο εφοδιασμό της Ντέιρ Εζόρ από τη δυτική Συρία.

 

Η Τουρκία φτιάχνει τη ζώνη της μέσα στη Συρία

Οι τζιχαντιστές δηλώνουν ότι η στρατιωτική εισβολή στην Ιντλίμπ δεν θα είναι “πικνίκ” για τους εχθρούς τους – Άρχισαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί.

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε χθες Κυριακή, στόχους της τζιχαντιστικής συμμαχίας Ταχρίρ αλ-Σαμ στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Το απόγευμα της Κυριακής, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, αλλά και ενόπλων, μετέδωσε ότι τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην επαρχία Ιντλίμπ προς υποστήριξη των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει χθες ότι αντάρτες από την Συρία, με την υποστήριξη τουρκικών δυνάμεων θα πραγματοποιήσουν επίθεση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ταχρίρ αλ-Σαμ, που αποτελεί πρώην σύμμαχο της Αλ Κάιντα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του υλοποιεί την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ρωσία και το Ιράν. Η συμφωνία, επισήμως,  προβλέπει τη μείωση της βίας στην επαρχία Ιντλίμπ, βορείως της Συρίας, με την σύμπραξη των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Ωστόσο, η Τουρκία με αυτό τον τρόπο αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή, και χτίζει τη δική της “ζώνη” εντός της Συρίας υπό το πρόσχημα της ασφάλειας. Όπως δήλωσε ο Τ. Ερντογάν χαρακτηριστικά:

“Τώρα υλοποιούμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αστάνα για το Ιντλίμπ”. Ο ίδιος, είπε ότι αν η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση “βόμβες θα έπεφταν στις πόλεις μας. Οι προσπάθειες μας στο Ιντλίμπ συνεχίζονται, σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα την στιγμή αυτή”, δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματος AKP, στη Νικόπολη, δυτικά της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η επαρχία Ιντλίμπ συγκαταλέγεται στις τέσσερις “ζώνες αποκλιμάκωσης” που ανακοινώθηκαν το Μάιο από τους διεθνείς συμμάχους της Δαμασκού και των ανταρτών, προκειμένου να επιβληθεί εκεχειρία σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι της Δαμασκού, και η Τουρκία που υποστηρίζει τους αντάρτες, ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν από κοινού δυνάμεις διατήρησης της τάξης στην Ιντλίμπ, χωρίς να ορίσουν ημερομηνία. Τρεις ζώνες αποκλιμάκωσης έχουν δημιουργηθεί στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, στη Χομς (στην κεντρική χώρα) και στο νότιο τμήμα της Συρίας. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για διαρκή κατάπαυση του πυρός στη χώρα, που έχει καταστραφεί από έξι χρόνια πολέμου ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο 330.000 και πλέον ανθρώπων, ενώ εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.

Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στη θέση του για αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους στα βόρεια της Συρίας, ενώ στην επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται η  σουνιτική ένοπλη αντιπολίτευση, την οποία η Τουρκία προσπαθεί να εντάξει στη συμμαχία της, μιας και ήδη συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Ασπίδα του Ευφράτη”.