Συνάντηση Ερντογάν – Μαδούρο: Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για έναν διαφορετικό κόσμο-«ΥΠΕΞ»: Ο Ακιντζί πυροβολεί το κεφάλι των Τουρκοκυπρίων

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη βούληση του λαού”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την συνάντηση με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας στην Άγκυρα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επισήμανε το κοινό όραμα που μοιράζεται το Καράκας με την Άγκυρα για έναν «διαφορετικό κόσμο», μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Επιθυμούμε να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της Βενεζουέλας και της Τουρκίας» δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ερντογάν.

«Πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, έναν καλύτερο κόσμο. (…) Αυτό δεν είναι μονάχα δυνατό, είναι απαραίτητο» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για έναν «πολυπολικό κόσμο όπου καθένας μπορεί να βρει τη θέση του».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη βούληση του λαού».

«Πιστεύουμε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν τα προβλήματα» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Ελπίζουμε ότι η Βενεζουέλα θα βρει μια λύση στα προβλήματά της μέσω της λογικής, του διαλόγου και της συμφιλίωσης».

Πριν από την Άγκυρα, ο Μαδούρο επισκέφθηκε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία αυτή την εβδομάδα.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην οικοδόμηση ενός τεμένους στο Καράκας και επισήμανε το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines συνεχίζει τις πτήσεις της στη Βενεζουέλα.

«Αν και πολλές αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν τις πτήσεις τους προς τη Βενεζουέλα, η Turkish Airlines δεν θα αφήσει μόνο του τον λαό της Βενεζουέλας» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Τ/Κ «ΥΠΕΞ»: Ο Ακιντζί πυροβολεί το κεφάλι των Τουρκοκυπρίων

Βαθαίνει η κρίση ανάμεσα στο Μουσταφά Ακιντζί και τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα μετά από νέες επιθετικές δηλώσεις του Τ/Κ «ΥΠΕΞ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος επανέλαβε την προτίμησή του στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και απάντησε στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντάς του ότι είναι εκείνος «που πυροβολεί το κεφάλι των Τ/κ» με αυτά που υπερασπίζεται. Ο Ερτουγρούλογλου έδωσε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα διάρκειας μιάμισης ώρας.

«Το δήλωσα πολλές φορές, είπα δεκάδες φορές ότι η προτίμησή μου μεταξύ των επιλογών είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα μελετών της κυβέρνησης, αλλά η δική μου προσωπική άποψη, το είπα και αυτό πολλές φορές». Απορρίπτει, πρόσθεσε, τις επικρίσεις που δέχεται ότι προσπαθεί να επιβάλει τις δικές του προσωπικές απόψεις ως επιλογή του τ/κ «λαού». «Εγώ ξέρω τα όριά μου, τα πόδια μου πατάνε στη γη».

Κατά τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, στο Κραν Μοντάνα τέλειωσε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων 50 χρόνων στο Κυπριακό. Δήλωσε ότι και ο Τ/κ ηγέτης είχε πει ότι όταν θα επέστρεφαν στην Κύπρο θα συζητήσουν σιγά-σιγά άλλα πράγματα. Η μεγαλύτερη αδικία προς τους Τ/κ, συνέχισε, είναι να προσπαθείς να διατηρήσεις ζωντανή μια διαδικασία 50 ετών που αποδείχθηκε ότι ήταν αποτυχημένη, αυτό είναι η μεγαλύτερη ζημιά.

«Αυτή η πολιτική δεν έχει κανένα νόημα παρά την παραχώρηση στους Ε/κ ό,τι θέλουν». Οι Ε/κ λένε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, «υπάρχει κάτι καινούργιο;», διερωτήθηκε ο κ. Ερτουγρούλογλου υποβάλλοντας επίσης το ερώτημα εάν υπάρχει έστω το παραμικρό σημάδι ότι οι Ε/κ βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους.

Για τη βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους

Όσον αφορά στη «δασμολόγηση» προϊόντων που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, ο ψευδοϋπουργός ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης παραποίησε το θέμα και με ανειλικρινή τρόπο προσπάθησε να παραπλανήσει τον κόσμο ότι η «κυβέρνηση» δεν τον έλαβε υπόψη. Επέκρινε δε τον Τ/κ ηγέτη ότι νομίζει πως ασκεί «ρεάλ πολιτίκ», «αλλά δεν ξέρει καν τι είναι αυτό, νομίζει ότι κάνει και σωστά με το να προβαίνεις σε δηλώσεις για να είναι αρεστός αριστερά – δεξιά».

Κατά τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου οι Ε/κ και Μαρωνίτες που μένουν στα κατεχόμενα δεν είναι θύματα και εάν έχουν οποιεσδήποτε ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν, το «υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» είναι έτοιμο να τους στηρίξει.

«Ο Ακιντζί κάνει λάθη»

Απαντώντας στην έκφραση του Μουσταφά Ακιντζί ότι συνεχίζει να κάνει λάθη που δύσκολα επανορθώνονται και «πυροβολεί τα πόδια μας», ο λεγόμενος ΥΠΕΞ, είπε ότι μάλλον ο Τ/κ ηγέτης δεν έχει ιδέα σε τi ρίσκο έχει υποβάλει τους Τ/κ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Ο Τ/κ ηγέτης έχει φτάσει στο σημείο να αφήνει τους Τ/κ στο έλεος των Ε/κ. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, πρέπει να ξέρει ο Τ/κ ηγέτης ότι είναι εκείνος που «πυροβολεί στο κεφάλι τους Τ/κ», πρόσθεσε ο Ερτουγρούλογλου.

Μπουρτζιού: Απρεπές το ύφος του Ερτουγρούλογλου

Για απρεπές ύφος και λεκτικό εναντίον του Τ/κ ηγέτη, αλλά και απαράδεκτη συμπεριφορά που έχει γίνει συνήθεια στον Ερτουγρούλογλου και δεν είναι νέα, έκανε λόγο απαντώντας στον «ΥΠΕΞ» ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού. Σε γραπτή του δήλωση αμέσως μετά τη διάσκεψη Τύπου του κ. Ερτουγρούλογλου, ο κ. Μπουτζιού ανέφερε ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις ενός ατόμου που έχει καταλάβει το «Υπουργείο Εξωτερικών», όπως και το ότι δεν αίρει το λάθος του, είναι ενάντια στα συμφέροντα των Τ/κ.

Σημειώνει δε ότι ο Τ/κ ηγέτης θεωρεί χρέος του και θα συνεχίσει να υποδεικνύει τις λάθος πράξεις που βλέπει να γίνονται.