Στο Eurogroup η τεχνική συμφωνία

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών που επετεύχθη το βράδυ του Σαββάτου, η πορεία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η εκλογή νέου επικεφαλής της Ευρωομάδας και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής των χωρών του ευρώ, θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Θεσμοί» και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσουν για το περιεχόμενο της τεχνικής συμφωνίας που «κλείδωσε» το βράδυ του Σαββάτου, αλλά και για τα επόμενα βήματα έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου όπου και αναμένεται να κλείσει η τελική συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων του προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατόν», ανέφεραν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιλέξουν τον νέο επικεφαλής τους, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι επίσημοι υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι τέσσερις: ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, που μοιάζει να είναι το φαβορί, η κεντροδεξιά Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε- Οζόλα, ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λουξεμβούργιος φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια.

Την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην υποψηφιότητα του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, για την προεδρία του Eurogroup γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στη χώρα της Ιβηρικής.

►Στο μεταξύ, μια αποφασιστική φάση για την πορεία του Brexit ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι οι δεσμεύσεις της είναι «επαρκείς», ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση ΕΕ- Βρετανίας, κάτι που επιθυμεί διακαώς το Λονδίνο.