Στο πλευρό του Γεωργίου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Συνεχίζονται οι δηλώσεις στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών στο πρόσωπο του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή γιατί δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009. Αυτήν τη φορά σειρά είχε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό για τις ελληνικές αρχές να προστατεύουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ», τόνισε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, απαντώντας σε διαδυκτιακή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Die Zeit»

Μέσα σε διάστημα ενός μηνός, εκτός από τον αυστηρό τόνο με τον οποίο το Eurogroup ζήτησε να «λυθεί» το θέμα Γεωργίου, δημοσίως έχει απαιτήσει το ίδιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις καθώς και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Μοσκοβισί. Από κοντά και ο διεθνής τύπος, από τον γερμανικό έως τον αμερικανικό.

Παράλληλα σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ» χαρακτήρισε την καταδίκη του Γεωργίου ως «ήσσον ζήτημα που αφορούσε τη διαδικασία».

«Θα ήταν απρεπές ο υπουργός Οικονομικών να σχολιάσει μια δικαστική απόφαση και σε κάθε περίπτωση η ετυμηγορία σε βάρος του Ανδ. Γεωργίου δεν αφορούσε την κατηγορία της ανάρμοστης ανάμιξης (στην κατάρτιση) των στατιστικών στοιχείων, αλλά σε ένα ήσσον ζήτημα το οποίο αφορούσε τη διαδικασία. Η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ’ ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν απαίτησης των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης του μνημονίου, το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα υπεράσπισης του εκάστοτε προέδρου και του προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην περίπτωση δίωξης για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Για να καλύπτει και τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη, Α. Γεωργίου, η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύη.