Στον Άρειο Πάγο για το δίκιο της η Κούνεβα – Προσεχώς γραφείο διαχείρισης αξιώσεων στον Πειραιά

Εννέα χρόνια μετά την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι η Κωνσταντίνα Κούνεβα προσφεύγει στον Άρειο Πάγο, όπου εκδικάζεται σήμερα η αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που τη δικαίωνε και απάλλαξε την εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη.

Συγκεκριμένα, στον α’ βαθμό το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την αριθμ. 3429/2013 απόφασή του χαρακτήριζε «εργατικό ατύχημα» τον βαρύτατο τραυματισμό της κ. Κούνεβα εξαιτίας του οποίου έμεινε μόνιμα ανάπηρη, αποκάλυψε τον αιτιώδη σύνδεσμο (αιτιώδη συνάφεια) της βίαιης επίθεσης με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας της, και κυρίως με τη συνδικαλιστική της δράση, και καταλόγισε ευθύνη (αμέλεια) στην εργοδότρια εταιρεία, καταδικάζοντάς τη σε αποζημίωση 250.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Τρία χρόνια μετά, το 2016, με απόφαση του Εφετείου ανατράπηκε στο σύνολό της η πρωτόδικη απόφαση και απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη (δόλο ή αμέλεια) και κάθε σχέση-σύνδεση με την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση.

Την αίτηση αναίρεσης, που εκδικάζεται σήμερα στον Άρειο Πάγο, έχει συντάξει η ομάδα δικηγόρων της Κωνσταντίνας Κούνεβα (Α. Ρουπακιώτης, Α. Καζάκος, Μ. Στεφανάτου, Ε. Κατσαντωνοπούλου, Β. Βολτέα) και θα υποστηρίξουν με τις αγορεύσεις τους οι Άρης Καζάκος και Αντώνης Ρουπακιώτης.

Στην 95σέλιδη αναίρεση οι νομικοί παραστάτες της Κωνσταντίνας Κούνεβα εκθέτουν τη νομική επιχειρηματολογία και τους λόγους για τους οποίους έσφαλε η απόφαση του Εφετείου Πειραιά, η οποία ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της στην «Εφ.Συν.» η Κωνσταντίνα Κούνεβα υπογράμμιζε:

«Από την πρώτη στιγμή φώναξα ότι αιτία της επίθεσης ήταν η συνδικαλιστική μου δράση και ο ανελέητος πόλεμος που δέχθηκα από την “Οικομέτ”.

Η πρωτόδικη απόφαση, μια απόφαση-τομή στη νομολογία των εργατικών υποθέσεων, με δικαίωσε και δέχθηκε ως αιτία του “εργατικού ατυχήματος” τη νόμιμη συνδικαλιστική μου δράση, όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο από τα έγγραφα και τους μάρτυρες.

Γι’ αυτό και καταδίκασε τον εργολάβο, για τις παραλείψεις του να λάβει προστατευτικά μέτρα, σε χρηματική αποζημίωσή μου λόγω ηθικής βλάβης.

»Το Εφετείο, όμως, δεν διαπίστωσε… “συνάφεια” μεταξύ του εχθρικού-συγκρουσιακού κλίματος με την εταιρεία και της δολοφονικής επίθεσης εναντίον μου και έτσι απάλλαξε τον εργοδότη από κάθε ευθύνη για αποζημίωσή μου…

Τώρα ο Αρειος Πάγος θα κρίνει την ορθότητα και νομιμότητα της εφετειακής απόφασης. Πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό, θα πράξει το καθήκον της».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς αιτία

«Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, τον Δεκέμβρη του 2008, παραμένει έγκλημα χωρίς ενόχους, χωρίς τιμωρία. Η αιτία του, όμως, είναι γνωστή σε όλους. Είναι η συνδικαλιστική δράση της Κ. Κούνεβα για την αποκάλυψη των συνθηκών άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και εκφράζει την ελπίδα «το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να εκπέμψει καθαρά μηνύματα προς κάθε πλευρά: προς τους εργοδότες, ότι δεν μπορούν να είναι ασύδοτοι, αλλά και τους εργαζόμενους ότι δεν είναι απροστάτευτοι».

Δ. Παπαδημούλης: Κινδυνεύει να μείνει «ορφανό» το έγκλημα

«Δεν επεμβαίνουμε στο έργο της, αλλά δικαιούμαστε να ζητάμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει σωστά και ισορροπημένα το καθήκον της. Το έγκλημα κατά της Κωνσταντίνας δεν μπορεί να σβηστεί, να ξεχαστεί», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Προσεχώς γραφείο διαχείρισης αξιώσεων στον Πειραιά

Σαλαμίνα

Γραφείο διαχείρισης αξιώσεων στον Πειραιά πρόκειται να δημιουργήσει το Διεθνές Ταμείο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds), προκειμένου να υποδέχεται και να εκτιμά αιτήσεις αποζημιώσεων που καταθέτουν όσοι έχουν υποστεί ζημιές από τη ρύπανση που προκάλεσε η διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

«Η αποζημίωση των πληγέντων είναι η πρώτη προτεραιότητα του IOPC Funds και για τον σκοπό αυτό έχουμε δρομολογήσει ήδη τις διαδικασίες προκειμένου να λειτουργήσουμε ένα γραφείο διαχείρισης αξιώσεων στην Ελλάδα και να δεχθούμε αιτήσεις από όλα τα θύματα της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, αλιέων, επιχειρήσεων, αλλά και αρχών της χώρας», ανέφερε ο διευθυντής του Ταμείου Jose Maura.

Ο διευθυντής του IOPC Funds ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Ελλάδα και στο υπουργείο Ναυτιλίας μαζί με άλλα στελέχη του Ταμείου και συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόνισε ότι το περιστατικό του “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” δεν είναι το μεγαλύτερο που έχει διαχειριστεί το Ταμείο, ότι δεν πρόκειται για οικολογική καταστροφή, ωστόσο χαρακτήρισε την υπόθεση περίπλοκη.

«Επί του παρόντος ολοκληρώνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για τη λειτουργία του γραφείου στην Αθήνα, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει σε όλους όσοι έχουν υποστεί ζημιές να προβούν σε κατάθεση αιτήσεων για να λάβουν αποζημιώσεις» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Ταμείο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (International Oil Pollution Compensation Funds – IOPC) είναι ένας διακυβερνητικός Οργανισμός και παρέχει οικονομική αποζημίωση σε περιπτώσεις μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πετρελαιοκηλίδες στα συμβεβλημένα κράτη τα οποία δεν μπορούν να διεκδικήσουν πλήρη αποζημίωση από τον πλοιοκτήτη.

Η ανάγκη για την δημιουργία του Οργανισμού διαπιστώθηκε το 1967 με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Torrey Canyon» στα δυτικά της ακτής της Κορνουάλης στη Βρετανία, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της ιστορίας. Από τη δημιουργία του ο Οργανισμός έχει αναμειχθεί σε περισσότερα από 150 περιστατικά παγκοσμίως, με τις αποζημιώσεις να φτάνουν τα 660 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια για τη λειτουργία του Οργανισμού αντλούνται από εισφορές μέσα από νομικές οντότητες που προμηθεύονται πετρέλαιο μέσω θαλάσσης.

ΙΜΟ

Τη συνεργασία της ελληνικής πλευράς με τη διοίκηση του IOPC Funds χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Kitack Lim, στο περιθώριο του ναυτιλιακού συνεδρίου στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και ενημερώθηκε αναλυτικά για το ζήτημα. Ο Κ. Lim τόνισε ότι η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα στην υπόθεση της απορρύπανσης, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση, όπως είπε, για να δικαιούται κάποιος αποζημίωση, και εξέφρασε τη στήριξη του ΙΜΟ στην ελληνική κυβέρνηση.