Στη σκιά του νομοσχεδίου η συνάντηση Κοτζιά – Ιερώνυμου

Υπό το φόντο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ταυτότητα του φύλου, και των σχετικών δηλώσεων από πλευράς κυβέρνησης και Εκκλησίας που έχουν προηγηθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποίησε σήμερα (Δευτέρα) επίσκεψη στο Συνοδικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μπορεί ο στόχος της επίσκεψης του υπουργού να αφορούσε στη Διεθνή Διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό (η οποία είχε διεξαχθεί στην Αθήνα το 2015, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και θα επαναληφθεί και φέτος), ωστόσο στις δηλώσεις που ακολούθησαν, δεν έλειψαν οι αναφορές στο παραπάνω ζήτημα.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του αρχιεπισκόπου σε ερώτηση για την αντίδραση της Εκκλησίας σε περίπτωση ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου:

Κάθε άνθρωπος αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τις επιλογές του. Η Εκκλησία έχει σταθερή θέση σε αυτά τα θέματα. Λυπάμαι γιατί είναι τόσα τα προβλήματα, της πείνας και της δυστυχίας, και εμείς ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα… Δεν μπορούμε τη διδασκαλία του Χριστού να την κάνουμε όπως θέλει ο καθένας… Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να υποστούν αυτό το μαρτύριο. Και αυτά έχουν δικαιώματα στη ζωή.

Από τη πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Κοτζιάς, εξερχόμενος από τη συνάντηση, απάντησε αρνητικά στην ερώτηση εάν συζητήθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο: «Καθόλου. Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου. Έχουμε τόσο πολλά άλλα να κάνουμε εμείς στην εξωτερική πολιτική».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη διάσκεψη, σημειώνοντας ότι αφορά στην προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή. Ασφαλώς, τόνισε, «ο αρχιεπίσκοπος είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας στη μάχη γι’ αυτά τα δικαιώματα, στις συνεννοήσεις που έχουμε να κάνουμε με τις άλλες Εκκλησίες και στην ευχή που έχουμε δώσει και οι δύο να έρθουν όλοι οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών και των ορθόδοξων, αλλά και των άλλων Εκκλησιών, και μουφτήδες και ραβίνοι, και από την Καθολική Εκκλησία».

Η αναφορά στον Τσιάρτα

Ο αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στον Βασίλη Τσιάρτα και στα όσα είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής με αφορμή το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου: «Μου άρεσε αυτό που είπε αυτό το παλικάρι, ο αθλητής. Εγώ όμως δεν το λέω ευχή, δεν θα θέλαμε τα παιδιά μας να υποστούν αυτό το μαρτύριο, γιατί και αυτά έχουν δικαιώματα στη ζωή. Ποιος ξέρει τι θα μας πουν όταν θα μεγαλώσουν».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Βασίλης Τσιάρτας απάντησε μέσω facebook, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ουδέποτε ήταν στόχος τα παιδιά» και τονίζοντας ότι «Αν από κάποιους ζητάω συγγνώμη είναι μόνο από τα παιδιά κι από κανέναν άλλο».

η εικόνα προφίλ του Vasilis Tsiartas
 Vasilis Tsiartas

Αναφορικά με την δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου θα ήθελα να πω πως ουδέποτε ηταν στόχος τα παιδιά τα οποία αγαπαω κ λατρευω πολυ. Στόχος μου ηταν κ ειναι αυτοί που με το νομοσχέδιο που θέλουν να ψηφίσουν θα ανοίξουν τον Ασκό του Άιόλου στην κοινωνία μας. Εξάλλου είδαμε κ ποιοί αντέδρασαν μετα την τοποθέτηση μου κ αυτό λεει πολλά…
Αν από κάποιους ζητάω συγγνώμη είναι μόνο απο τα παιδιά κ απο κανεναν αλλον.