Σκληραίνει η ‘ιερή’ σύγκρουση για την ‘ορθόδοξη’ ψήφο – Φώφη Γεννηματά: Καθαρή γραμμή απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Σε οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των “ενοίκων” της… δεξιάς “πολυκατοικίας” εξελίσσεται η πολιτική κόντρα που ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής περί “Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”.

Τα ζητήματα που “ακουμπούν” σε ευαισθησίες συντηρητικών και αυτοπροσδιοριζόμενων ως “δεξιών” ψηφοφόρων θα αποτελούν εφεξής ένα μόνιμο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως φάνηκε από την εξέλιξη της συζήτησης που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση.

Βαριές κουβέντες
Η ΝΔ, που ήδη εδώ και ημέρες απευθύνεται σε συντηρητικούς, “νοικοκυραίους και θρησκευόμενους ψηφοφόρους, ασκώντας σκληρή αντιπολίτευση σε θέματα που αφορούν την σημαία, την προσευχή στα σχολεία, αλλά και θρησκευτικά ζητήματα, κλιμάκωσε χθες την κόντρα της με τον Πάνο Καμμένο, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Με αφορμή την παρατήρηση του πρόεδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί “να σηκώσει το θέμα” (σ.σ. δηλαδή τη διαφωνία του με τον Νίκο Βούτση), η ΝΔ επιχείρησε να απαξιώσει πολιτικά, αλλά και ηθικά τον κ. Καμμένο, μετερχόμενη ανοίκειους χαρακτηρισμούς: “Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει ούτε αξίες, ούτε πεποιθήσεις για να υπηρετήσει στην πολιτική. Εκτός για την ακόρεστη δίψα του για εξουσία.
Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι, μαζί με τον κ. Βούτση, παίζουν θέατρο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουν να κάθονται στις καρέκλες τους”, υπογράμμισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνιστώντας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας “να ασχοληθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες – ενόψει της συζήτησης στη Βουλή – με την απολογία που πρέπει να ετοιμάσει για τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες του με τον ισοβίτη κρατούμενο για εμπόριο ναρκωτικών”. “Βαριά λόγια” και εκφράσεις, όπως, υιοθέτησε και ο Πάνος Καμμένος, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ονομαστικά ότι “κατάντησε τη Νέα Δημοκρατία πλέον αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών”. “Ο κ. Καμμένος κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια”, ανταπάντησε η οδός Πειραιώς.

Μάχη μέχρις εσχάτων
Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι στρατηγικοί στόχοι της ΝΔ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φέρνουν τα δύο κόμματα σε κατάσταση διαρκούς σύγκρουσης: η μεν αξιωματική αντιπολίτευση, που εντείνει την “δεξιά στροφή” της, επιχειρεί να συρρικνώσει την κοινωνική βάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έχοντας διττό στόχο: αφενός, να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του Πάνου Καμμένου που παλαιότερα ψήφιζαν ΝΔ. Αφετέρου, να φιλοτεχνήσει εικόνα κυβερνητικής αστάθειας, αν οι δημοσκοπήσεις αρχίσουν να δείχνουν επί μακρόν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Με αυτό το δεδομένο, η υιοθέτηση υψηλών τόνων κατά της ΝΔ και η εφαρμογή της τακτικής “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση” αποτελεί μονόδρομο για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που έχει να αντιμετωπίσει μία διπλή πρόκληση: αφενός να “μπετονάρει” το κόμμα του από την “δεξιά στροφή” της ΝΔ και την δική του στοχοποίηση, αφετέρου να κρατήσει σε ικανοποιητικό ποσοστό συσπείρωσης τους ψηφοφόρους του, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και την εύλογη φθορά που υφίστανται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λόγω της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση. Κοντολογίς: τα χθεσινά είναι μόνο μία μάχη σε έναν μακρύ πόλεμο που δε θα καταλήξει σε εκεχειρία ως τις επόμενες εκλογές, οψέποτε κι αν αυτές γίνουν. Και, όπως σε όλους τους πολέμους, μόνο ένας απ’ τους δύο μπορεί να είναι ο νικητής.

 

Καθαρή γραμμή απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Να καταστήσει άμεσα διακριτές τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία επιχειρεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενόψει μάλιστα των ενδοπαραταξιακών διαδικασιών

Να σπάσει το δίπολο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ώστε να καταστεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη μια δύναμη που θα μπορεί να έχει καταλυτική επίδραση στην πολιτική ζωή της χώρας και να μην αποτελεί απλά το συμπλήρωμα σε κανέναν από τους δύο ισχυρούς σημερινούς πόλους, στοχεύει η Φώφη Γεννηματά.

Από το επιτελείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το σχέδιο αυτό είναι μεν φιλόδοξο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Όπως αναφέρουν συνεργάτες της, σε αυτή την πολύ δύσκολη για την χώρα συγκυρία, δεν μπορεί η πολιτική ζωή του τόπου να εγκλωβίζεται στην «κάλπικη πόλωση που στήνουν από κοινού κυβέρνηση και ΝΔ». Αντίθετα, αναφέρουν, χρειάζεται μια δύναμη που θα ενώσει και δεν θα διχάσει τον τόπο και αυτό το κενό σκοπεύουν να καλύψουν.

Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το εγχείρημα αυτό, αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να υψώσουν άμεσα τις διαχωριστικές τους γραμμές τόσο απέναντι στον «αριστερό λαϊκισμό», όσο και στις «νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές» θέσεις που εκφράζει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χθεσινή, από κοινού επίθεση που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ σε Μαξίμου και Πειραιώς με αφορμή την αντιπαράθεση που είχαν πάνω στις δηλώσεις του Νίκου Βούτση, τονίζοντας πως «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν και επιχειρούν και πάλι να διχάσουν τους πολίτες, “επιστρατεύονταs” αυτή τη φορά τα πιο παλιά συνθήματα και ξεπερασμένες αντιλήψεις».

Παράλληλα, η σαφής πολιτική πλατφόρμα που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει η Φ.Γεννηματά κατά την διάρκεια προεκλογικής περιόδου για την ηγεσία της ΔΗΣΥ, αναμένεται να αποτελέσει και ένα από τα μεγάλα της ατού σε αυτή την μάχη.

Εκτός μάχης ένας υποψήφιος

Τον εαυτό του εκτός διεκδίκησης της ηγεσίας της ΔΗΣΥ έθεσε χθες με δηλώσεις του ο Παύλος Γερουλάνος, δίνοντας έτσι τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα. «Όχι, προφανώς δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος ενός φορέα με τον οποίο διαφωνώ τόσο ριζικά, που διαφωνώ και στο εγχείρημα γενικά, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε ότι η διαφωνία του με το εγχείρημα έγκειται στο γεγονός ότι προηγείται η εκλογή προσώπου για την ηγεσία, με τον ίδιο να θεωρεί ως ενδεδειγμένη διαδικασία την συζήτηση για το περιεχόμενο του νέου φορέα και μετά να αναζητηθεί το πολιτικό προσωπικό που θα υπηρετήσει αυτές τις θέσεις.