Σε θρήνο η Βαρκελώνη, άκαρπες οι έρευνες

Τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στη Βαρκελώνη, που προκάλεσαν 14 νεκρούς και 130 τραυματίες, τίμησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της πόλης στην εμβληματική βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίθια παρέστησαν στην τελετή όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Η Ισπανία έχει διατηρήσει την προειδοποίηση για την τρομοκρατική απειλή στο επίπεδο τέσσερα, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, σημειώνοντας ότι δεν έρχονται νέες επιθέσεις.

Ωστόσο, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, δήλωσε ότι η χώρα θα ενισχύσει την ασφάλεια σε δημοφιλείς τουριστικούς χώρους.

Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες ότι ο πυρήνας των τζιχαντιστών «εξαρθρώθηκε», αλλά η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί ακόμη τον φερόμενο οδηγό του μικρού φορτηγού που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Βαρκελόνη.

Πρόκειται για τον 22χρονο Μαροκινό, Γιούνες Αμπουγιακούμπ, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος από τον πυρήνα των 12 ατόμων.

Την ίδια ώρα οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε έναν ιμάμη, τον Αμπντελμπάκι Ας Σάτι, στο σπίτι του οποίου έγινε έφοδος χθες βράδυ με στόχο να βρεθεί γενετικό υλικό ώστε να συγκριθεί με τα ανθρώπινα λείψανα, που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ.

Εκεί σημειώθηκε η έκρηξη την Τετάρτη από την οποία ενδέχεται να σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και όχι δύο, όπως πίστευε μέχρι τώρα η αστυνομία.

Οι αρχές θεωρούν ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση, αλλά η τυχαία έκρηξη «εργαστήρι» όπου κατασκεύαζαν τις βόμβες τους, ανάγκασε τους νεαρούς να προχωρήσουν εσπευσμένα σε αυτοσχέδιες επιθέσεις.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ας Σάτι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα και αποφυλακίστηκε το 2012.

Παράλληλα, υπό κράτηση είναι οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες. Ένας από αυτούς είναι ο Ντρις Ουκαμπίρ, αδελφός του 17χρονου Μούσα, που καταζητούνταν και έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.