Πώς έστησαν οι Ολλανδοί το καθεστώς της νόμιμης πορνείας

Πώς έστησαν οι Ολλανδοί το καθεστώς της νόμιμης πορνείας

Η μετατροπή του αρχαιότερου επαγγέλματος του κόσμου σε… βαριά βιομηχανία

Το Red Light District του Άμστερνταμ, η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια δηλαδή, παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Κάθε μα κάθε βράδυ η περιοχή κατακλύζεται από ντόπιους και τουρίστες που είτε αναζητούν παρέα, είτε συρρέουν για να δουν τι είναι αυτό που την κάνει τόσο περιζήτητη.

Κι ενώ ο περαστικός θα συναντήσει μέσα στις βιτρίνες μερικές δεκάδες εκδιδόμενες γυναίκες, οι ιερόδουλες του Άμστερνταμ είναι περισσότερες από 8.000.

Η Ολλανδία είναι βλέπετε μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η πορνεία είναι νόμιμη. Όπως και στη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Λετονία και την Ελλάδα φυσικά.

AP_743930200089

Στην Ολλανδία ήταν βέβαια νόμιμη ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, μόνο όμως από το 1988 θεωρείται κανονικό επάγγελμα με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κι από δω ακριβώς πηγάζει η μετατροπή του αρχαιότερου επαγγέλματος του κόσμου σε σωστή βιομηχανία, καθώς ο κλάδος απολαμβάνει όλων των επιδομάτων και κοινωνικών παροχών όπως και κάθε άλλη θέση εργασίας στην Ολλανδία.

Οι ιερόδουλες έχουν κοινωνική ασφάλιση, ένσημα, δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, δικό τους συνδικαλιστικό φορέα αλλά και δωρεάν πρόσβαση σε απεριόριστα τσεκάπ, την ίδια ώρα που φορολογούνται κανονικά για τα εισοδήματά τους.

shutterstock551192173

Και βέβαια από το 1988, όταν μετατράπηκε σε επάγγελμα, η αστυνομία έχει αυξήσει κατά πολύ τις περιπολίες στο Red Light District και τις άλλες πιάτσες ώστε να βελτιωθεί και η ασφάλειά τους. Κάθε οίκος ανοχής έχει εξάλλου ένα κουμπί πανικού συνδεδεμένο κατευθείαν με την αστυνομία, την ίδια ώρα που -καθώς θεωρούνται μέλη του εργατικού δυναμικού της χώρας- μπορούν να διαμαρτύρονται για τα δικαιώματά τους και να εισακούονται οι εκκλήσεις τους στην κοινωνία.

Κι ενώ τα οφέλη της νομιμοποίησης της πορνείας είναι αναντίρρητα, μια έρευνα του Χάρβαρνττο 2012 μας είπε ότι «οι χώρες με νόμιμη πορνεία συνδέονται με μεγαλύτερες ροές εμπορίου λευκής σαρκός από τις χώρες όπου η πορνεία απαγορεύεται». Ενώ στη θεωρία υποτίθεται δηλαδή πως η νομιμοποίηση της πορνείας είναι το αποφασιστικό χτύπημα στη διακίνηση σεξουαλικών σκλάβων.

AP_956469824382

Φαίνεται πως εδώ τα πράγματα δουλεύουν καλύτερα στη θεωρία παρά στην πράξη…