Πόσο ασφαλής είναι η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας;

Η ηλεκτρική κουβέρτα χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς είναι ιδανική για να απομακρύνει την υγρασία από τα σεντόνια.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση της, όμως, και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας; Από το 2001 και μετά, όπως αναφέρεται στο medicalnews.gr, οι ηλεκτρικές κουβέρτες κατασκευάζονται με ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας, με μηχανισμό αυτόματης διακοπής τροφοδοσίας ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία (θερμοστάτη) ή τον χρόνο λειτουργίας (χρονοδιακόπτη) ή και τα δύο.

Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας δεν είναι ανύπαρκτος, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ηλεκτρική κουβέρτα για εκδορές ανά διαστήματα.

Είναι σημαντικό επίσης βρέφη, μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρδιοπαθείς και ηλικιωμένοι να μην κοιμούνται με την ηλεκτρική κουβέρτα στην πρίζα, αλλά να την χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν το κρεβάτι πριν ξαπλώσουν.

Τι πρέπει να προσέχουμε

– Δεν πρέπει να την ενεργοποιούμε ενώ είναι ακόμα διπλωμένη.
– Δεν πρέπει να την ενεργοποιούμε αν έχει φθορές και χτυπήματα.
– Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε δοχεία με ζεστά νερά ταυτόχρονα με την ηλεκτρική κουβέρτα.
– Δεν πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με την κουβέρτα με βρεγμένα χέρια ή πόδια.
– Δεν πρέπει να καρφώνουμε την ηλεκτρική κουβέρτα στο κρεβάτι με καρφιά.
– Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα σε πτυσσόμενα κρεβάτια και αν το κάνουμε αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτεί ή τσαλακωθεί το καλώδιο τροφοδοσίας.
– Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα σε κρεβάτια ανήμπορων ανθρώπων, βρεφών, ή ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο πρόβλημα που τους καθιστά υπερευαίσθητους στην θερμότητα.
– Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας σε μικρά παιδιά.
– Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την ολονύχτια χρήση από ανθρώπους που έχουν βηματοδότη.
– Διεξάγουμε τακτικούς οπτικούς ελέγχους για να βεβαιωθούμε ότι η ηλεκτρική κουβέρτα είναι σε καλή κατάσταση.
– Αν η κουβέρτα που έχετε είναι παλαιότερη από δέκα ετών, ίσως είναι καλύτερα να την αντικαταστήσουμε.