Πρώτο τετ α τετ Μέρκελ – Μακρόν

Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα γάλλου προέδρου στο εξωτερικό. Ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τη Γερμανία τη Δευτέρα και είχε ένα ενδιαφέρον τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Μακρόν παρά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί πως θα ταχθεί υπέρ της ιδέας των ευρωομολόγων δήλωσε από το Βερολίνο αντίθετος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και σε μια πιθανή αμοιβαιοποίηση των χρεών «του παρελθόντος» στην ευρωζώνη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας εμφανίστηκε ανοιχτός στην εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού αλλά για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων.

Επίσης αναφέρθηκε στη χάραξη ενός νέου οδικού χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. «Στο παρελθόν, η αλλαγή των συνθηκών ήταν ταμπού για τη Γαλλία. Πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο», τόνισε.

«Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε βραχυπρόθεσμα», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αναφέροντας χαρακτηριστικά την κοινή πολιτική χορήγησης ασύλου και το διμερές εμπόριο.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο πραγματισμό, λιγότερη γραφειοκρατία και μια Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες μας», είπε και πρόσθεσε ότι θέλει να εφαρμοστούν μέτρα για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Για το θέμα του χρέους, ξεκαθάρισε: «Ποτέ δεν υπερασπίστηκα τα ευρωομόλογα ή την αμοιβαιοποίηση του υπάρχοντος χρέους στην ευρωζώνη».

Η Άνγκελα Μέρκελ όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως το σχέδιο του Μακρόν για την εφαρμογή ενός «Νόμου Αγοράστε Ευρωπαϊκά» υπονομεύσει την καθιερωμένη τάξη του ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου, απάντησε: «Στις εμπορικές σχέσεις διακρίνω αυτό το στοιχείο της αμοιβαιότητας, είναι κάτι που μπορώ να φανταστώ πολύ εύκολα».

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα προστασίας των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο μέσω των εθνικών κανονισμών.

«Η Γερμανία θα πηγαίνει καλά μακροπρόθεσμα μόνο εάν η Ευρώπη τα πάει καλά και η Ευρώπη θα τα πηγαίνει καλά μόνο αν η Γαλλία είναι ισχυρή», υποστήριξε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις τους θα συνεδριάσουν από κοινού για σημαντικά θέματα τον Ιούλιο.