Πρωτιά για Γεννηματά, στον β’ γύρο με τον Ανδρουλάκη

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κερδίζει με σαφές προβάδισμα τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστέρας, με τον Νίκο Ανδρουλάκηνα ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Οι δύο τους θα είναι οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Τελικός νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

Η εφορευτική επιτροπή σταμάτησε, περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, την καταμέτρηση, η οποία θα συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας. Έτσι, με καταμετρημένες 166.782 ψήφους (σε σύνολο 210.505) ήτοι στο 79,23% της επικράτειας, η κ. Γεννηματά συγκεντρώνει ποσοστό 42,76%.

εκλογές στην Κεντροαριστερά

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αποτελέσει μαζί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το δίδυμο του δεύτερου γύρου, συγκεντρώνει ποσοστό 25,38%.

Αναλυτικά, οι υποψήφιοι λαμβάνουν (ψήφοι και ποσοστά):

  • Φώφη Γεννηματά… 70.679 (42,76%)
  • Νίκος Ανδρουλάκης… 41.955 (25,38%)
  • Γιώργος Καμίνης… 22.226 (13,45%)
  • Σταύρος Θεοδωράκης… 15.603 (9,44%)
  • Γιάννης Μανιάτης… 6.979 (4,22%)
  • Γιάννης Ραγκούσης… 3.954 (2,39%)
  • Κων/ος Γάτσιος… 2.691 (1,63%)
  • Απόστολος Πόντας… 890 (0,54%)
  • Δημήτρης Τζιώτης… 317 (0,19%)

Μηνύματα αλλά και… αναταράξεις

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου. Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, υποστηρίζοντας ότι οι δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι έδωσαν εντολή ενότητας κι αλλαγής.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα της παράταξης.

Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης έστειλαν μήνυμα ενότητας της «νέας προοδευτικής παράταξης», λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες κι έγινε γνωστό ότι η Φώφη Γεννηματά κι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μονομαχήσουν για τον β’ γύρο.

Την ίδια στιγμή, αναταράξεις υπήρξαν στο Ποτάμι, καθώς 59 μέλη του κόμματοςμίλησαν για αυτόνομη πορεία και απαίτησαν την άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Νωρίτερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε παραδεχθεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε.

Ικανοποίηση από τη συμμετοχή

«Σπάσαμε το φράγμα των 200 χιλιάδων. Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ», είχε δηλώσει νωρίτερα (λίγο μετά τις 8 το βράδυ), o πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, εμφανώς ικανοποιημένος από το γεγονός ότι υπήρξε αυξημένη συμμετοχή στην ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν ψηφίσει μέχρι τις 7:40 το απόγευμα, με την ψηφοφορία να παρατείνεται και πλέον της προκαθορισμένης ώρας στα εκλογικά κέντρα που υπήρχε ροή ψηφοφόρων. Τελικά στη ψηφοφορία έλαβαν μέρος 210.505 άνθρωποι.

εκλογές στην Κεντροαριστερά

Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2012, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε λάβει 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Ιστορική μέρα για τον Κεντροαριστερά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την Κεντροαριστερά και περισσότεροι από 200.000 πολίτες συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του ενιαίου φορέα γίνονται συνιδρυτές της νέας προοδευτικής παράταξης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για να συμπληρώσει τα παρακάτω:

Είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που βάζει τα θεμέλια για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Οι πολίτες μίλησαν και έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κεντροαριστερά έρχεται δυναμικά  στο προσκήνιο για να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα  προβλήματα του τόπου και να εκφράσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.