«Προτεραιότητα η έξοδος από το Μνημόνιο χωρίς νέες επιβαρύνσεις»

Ο Δημ. Τζανακόπουλος (αριστερά) συνομιλεί με τον συντάκτη της «Εφ.Συν.» Δημ. Κουκλουμπέρη

Η ανάπτυξη, με προστασία της εργασίας και παρεμβάσεις στήριξης των αδυνάμων, αποτελεί το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται στην προετοιμασία για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, ενώ δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας.

Σχολιάζοντας τα σενάρια ανασχηματισμού, τονίζει ότι η κυβέρνηση υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους συλλογικούς στόχους, ενώ για τη Ν.Δ. σημειώνει ότι έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτικό υβρίδιο επιθετικού εθνικισμού, αυταρχικού κρατισμού και φονταμενταλισμού της αγοράς.

• Ποιες είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει φθινοπώρου;

Η προτεραιότητα είναι μία: η προετοιμασία του εδάφους για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, χωρίς νέες επιβαρύνσεις. Επομένως, έμφαση στην ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία της μισθωτής εργασίας, εμπέδωση της εμπιστοσύνης και κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης των αδυνάμων.

• Πιστεύετε ότι τα δύσκολα για την κοινωνία και τη χώρα τελείωσαν; Δεν θα υπάρξουν νέες πιέσεις από τους εταίρους και δανειστές μας στο πλαίσιο των επόμενων αξιολογήσεων; Υπάρχει έστω και μία περίπτωση να δεχτείτε νέα μέτρα;

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Το 2017 θα κλείσει και πάλι με υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δείκτες όλων των θεμελιωδών μεγεθών ανακάμπτουν, το κλίμα εμπιστοσύνης έχει αποκατασταθεί.

Μια τέτοια επιλογή εκ μέρους των δανειστών θα έθετε σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα ήταν οικονομικά παράλογη. Ωστόσο, όπως έχει πολλές φορές ειπωθεί, δεν είναι πάντοτε ο οικονομικός ορθολογισμός που καθοδηγεί κάποιους από τους δανειστές μας.

Ομως νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο θα επικεντρωθούν μάλλον στο ζήτημα του χρέους και των όρων εξόδου από το πρόγραμμα.