Ο Τραμπ ζήτησε από το FBI να σταματήσει την έρευνα για τη Ρωσία – Υποδέχεται τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

  • Μετά την παραδοχή περί αποκάλυψης απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία, νέα αποκάλυψη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ
  • Είχε ζητήσει να μπει τέλος στην έρευνα για τον Μάικλ Φλιν και τις σχέσεις με Ρωσία
  • «Είναι καλός τύπος, αφήστε τον», έγραφε το υπόμνημα Τραμπ προς Κόμεϊ

Όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά παίρνει και τρομερές διαστάσεις η τελευταία απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καρατομήσει τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, αφού σύμφωνα με τους New York Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του είχε ζητήσει να σταματήσει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον στενό του συνεργάτη που κατηγορείται ότι είχε «κρυφές» σχέσεις με Ρώσους. 

Η εφημερίδα επικαλείται ενημερωτικό σημείωμα του ίδιου του Κόμεϊ, σύμφωνα με το οποίο, ο Τραμπ του είπε: «Ελπίζω να βλέπεις ξεκάθαρα πως πρέπει να το αφήσεις αυτό, να αφήσεις τον Φλιν. Είναι ένας καλός τύπος».

Επίσης, φέρεται να του ζήτησε να σκεφτεί «να βάλει κάποιους δημοσιογράφους στην φυλακή» σχετικά με τις διαρροές στον Τύπο και την δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν επιλέξει μια πιο παθητική στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της επιτροπής κυβερνητικού ελέγχου, Τζέισον Σάφετζ, να ανακοινώνει ότι ζητήθηκε από το FBI να παραδώσει στην επιτροπή «όλα τα σημειώματα, τις περιλήψεις και τις καταγραφές που αφορούν ή σχετίζονται με τις επικοινωνίες ανάμεσα στον Κόμεϊ και τον πρόεδρο».

Αρνείται να σχολιάσει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος επισήμως αρνείται το γεγονός, αναφέροντας πως «το ενημερωτικό σημείωμα δεν είναι αληθές ή ακριβές» σχετικά με την συζήτηση των δύο αντρών αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι υπήρξε μια «συζήτηση» ανάμεσα στον Κόμεϊ και τον Τραμπ.

«Αν και ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι ο στρατηγός Φλιν είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο που υπηρέτησε και προστάτεψε τη χώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ζήτησε ποτέ από τον κ. Κόμεϊ ή από κάποιον άλλο να τερματίσει οποιαδήποτε έρευνα που σχετίζεται με τον στρατηγό.

Ο πρόεδρος έχει τεράστιο σεβασμό για τις υπηρεσίες ασφαλείας και όλες τις έρευνες. Αυτή δεν είναι μια αληθινή ή ακριβής παρουσίαση της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος με τον κ. Κόμεϊ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την περιγραφή στο σημείωμα, ο Κόμεϊ αποδέχθηκε την εκτίμηση του Τραμπ για τον χαρακτήρα του Φλίν λέγοντας «συμφωνώ ότι είναι ένας καλός άνθρωπος» ωστόσο δεν δέχθηκε να βάλει τέλος στην έρευνα.

Ο Τραμπ υποδέχεται τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο με μια ατζέντα γεμάτη «αγκάθια»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δέχτηκε την Τρίτη τον Τούρκο πρόεδρο Τάγιπ Ερντογάν εν μέσω εντάσεων λόγω της απόφασης των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, μια κίνηση που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, που αποτελεί κρίσιμο εταίρο στο συνασπισμό δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η συνάντηση μεταξύ Τράμπ και Ερντογάν έρχεται σε μια στιγμή που ο Λευκός Οίκος δέχεται «πυρά» από όλες τις πλευρές μετά από αναφορές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η έγκριση Τραμπ στον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG για την προέλασή τους προς το ισλαμικό προπύργιο της Ράκα στη Συρία, επισκιάζει τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο για να προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να αλλάξει γνώμη για το YPG. Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως παρακλάδι του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Το YPG ή αλλιώς οι Μονάδες Προστασίας του Λαού λειτουργούν αποτελεσματικά ως στρατιωτικές δυνάμεις των αυτόνομων κουρδικών περιοχών που εμφανίστηκαν στη βόρεια Συρία με την υποχώρηση του καθεστώτος το 2011 που συνόδευσε το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχωρίζουν το YPG από το PKK και το θεωρούν ως πολύτιμο εταίρο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τράμπ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, επεδίωξε να πλησιάσει τον Ερντογάν και μάλιστα επικρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο για την αμφιλεγόμενη νίκη του στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που του έδωσε επιπλέον σαρωτικές νέες εξουσίες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνάντηση του Λευκού Οίκου είναι απίθανο να παράγει σημαντικά αποτελέσματα.

Η επίσκεψη περιπλέκεται περαιτέρω από τις εκκλήσεις της Τουρκίας για την έκδοση του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.  Ο Ερντογάν κατηγορεί τους υποστηρικτές του Γκουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο κι έχει εξαπολύσει ένα δίχως προηγούμενο «κυνήγι μαγισσών» δεχόμενος τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον.