Ο Κουρτς νέος ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος

Θα συναντηθεί σήμερα με τον Κερν και τον Βαν ντερ Μπέλεν, με τους οποίους θα συζητήσει και την πρότασή του για εκλογές.
Την άμεση διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο ζήτησε ο συντηρητικός πολιτικός, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος εξελέγη ομόφωνα χθες βράδυ ομόφωνα ως νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, που συγκυβερνάει με τους Σοσιαλδημοκράτες στην Αυστρία.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα την προηγούμενη Τετάρτη από όλα τα αξιώματά του, μέχρι πρότινος αρχηγό του και αντικαγκελάριο της αυστριακής κυβέρνησης, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Την παραίτηση του τελευταίου φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι «σκληροπυρηνικοί» του Λαϊκού Κόμματος οι οποίοι προωθούσαν τον δημοφιλή, αλλά και ταυτόχρονα επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για «άκρατο λαϊκισμό» και σκληρές ακροδεξιές θέσεις, 30χρονο υπουργό ευελπιστώντας σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές.

Η απαίτηση του Κουρτς για κάλπες συνδέεται με τον κίνδυνο που ο ίδιος θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον «δεύτερος» στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές.

Ο συντηρητικός πολιτικός θα συναντηθεί σήμερα με τον Κερν και τον Βαν ντερ Μπέλεν, όπως δήλωσε ο ίδιος χθες. Στόχος του είναι πρώτα η κατάθεση από κοινού, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρότασης για ταχεία προκήρυξη πρόωρων εκλογών ώστε να μην συνεχίζεται ο μακρύς προεκλογικός αγώνας που, κατά τη γνώμη του, διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό.

Δεύτερον, ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει αρκετός χρόνος ως το καλοκαίρι για την υλοποίηση αυτών που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα, ενώ κατά τρίτο ζητά να υπάρξει «ένας σύντομος, εντατικός και έντιμος προεκλογικός αγώνας, για το συμφέρον των πολιτών και της χώρας».

Στο πλαίσιο της αποδοκιμαζομένης από καιρό τακτικής του της κινδυνολογίας, ο Κουρτς προειδοποίησε, χωρίς ωστόσο να εξηγεί το γιατί- πως εάν οι προτάσεις του αυτές δεν γίνουν δεκτές, τότε «η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χάος».

Ανακοίνωσε δε πως το Λαϊκό Κόμμα πρόκειται να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές με νέα ονομασία ως «Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς – το νέο Λαϊκό Κόμμα», ουσιαστικά δηλαδή ως προσωποπαγής λίστα, με υποψήφιους αποκλειστικά και μόνον της δικής του επιλογής.

Στο μεταξύ ο Κερν βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πλειοψηφιών στη Βουλή, έπειτα από τη σαφή απαίτηση για πρόωρες εκλογές που είχε διατυπώσει την Παρασκευή, ο τότε εκκολαπτόμενος ακόμη, για νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Κουρτς.

«Δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πετύχουμε ουσιαστικές πολιτικές λύσεις στη Βουλή, ακόμη και αν είναι αναγκαία μία αλλαγή πλειοψηφίας, ή ακόμη και με σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας», είχε τονίσει ο σοσολδημοκράτης πολιτικός.

Σαφέστατη προειδοποίηση προς το Λαϊκό Κόμμα και τον Κουρτς, να μην επιδιώξουν, με την απαίτηση για πρόωρες εκλογές, να «πνίξουν» την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το «σκάνδαλο των αεροσκαφών Eurofighter», η οποία θα διαλυόταν σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είχε απευθύνει την Παρασκευή ο πρόεδρος της επιτροπής, ο βουλευτής των Πράσινων Πέτερ Πιλτς, τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα δημοσιοποιούσε ο ίδιος προσωπικά όλα τα έγγραφα.

Στο σκάνδαλο φέρεται να ενέχεται το Λαϊκό Κόμμα και ο τότε αρχηγός του και καγκελάριος της δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού (2000-2006) με το Κόμμα των Ελευθέρων του τότε αρχηγού του, Γεργκ Χάιντερ.

Τέλος, ο Πιλτς δήλωσε πως όποιος στο Λαϊκό Κόμμα θεωρεί τις προειδοποιήσεις του ως απειλή, έχει καταλάβει σωστά, καθώς ο ίδιος έχει στη διάθεση του υπερβολικά πολλά έγγραφα, τα οποία αφορούν και άλλες αγορές στρατιωτικού υλικού από την εποχή που ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ διατελούσε υπουργός Οικονομικών, και όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι.