Οι καλοί λογαριασμοί…

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας ερντογαν

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αναμφίβολα είναι ένα σημαντικό γεγονός και για τη γειτονική χώρα και για τη δική μας. Κι αν ληφθεί υπόψη η φωτιά που άναψε χθες στο Μεσανατολικό ο Ντ. Τραμπ, ίσως να είναι περισσότερο σημαντική απ’ ό,τι μπορεί κανείς να διανοηθεί.

Η διεθνής θέση της Τουρκίας είναι σήμερα περισσότερο δύσκολη από ποτέ. Οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται ίσως στο χειρότερο, ιστορικά, δυνατό σημείο. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ευρώπη, καθώς έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ε.Ε. Η διεθνής αυτή απομόνωση της γείτονος επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την εσωτερική θέση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ως αντίδραση χρησιμοποιεί ως το έσχατο σημείο την καταστολή εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον από μια επιδείνωση της κατάστασης της Τουρκίας -τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς-, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα αλλά και ανοιχτά ζητήματα. Το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο έλεγχος των προσφυγικών ροών αλλά και το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την Τουρκία σε εσωτερική και διεθνή αποσταθεροποίηση.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση -ακολουθώντας την παραδοσιακή πολιτική ειρήνης και φιλίας με τη γείτονα- θα επιχειρήσει σήμερα και αύριο να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες και συμφωνίες με τον Τούρκο ηγέτη. Και είναι εξίσου βέβαιο πως κι εκείνος μέσω της Ελλάδας θα προσπαθήσει να σπάσει τη διεθνή απομόνωση της χώρας του ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τη Δύση.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει μέσω της αναθεώρησης ή επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως ζήτησε ευθαρσώς με τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Η Συνθήκη αυτή καθορίζει το δίκαιο των ελληνοτουρκικών συνόρων. Και υπό αυτήν την έννοια η τήρησή της είναι για την Ελλάδα όρος απαράβατος. Αν αυτό γίνει αποδεκτό από την Αγκυρα, η επίσκεψη μπορεί να γίνει ουσιαστική και εποικοδομητική για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και προς όφελος των δύο λαών.