Νιγηρία: Γυναίκες καμικάζι σκόρπισαν τον θάνατο – Ακόμη μία ήττα μετρούν οι τζιχαντιστές… – Συρία:Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση παιδικού…

Νιγηρία: Γυναίκες καμικάζι σκόρπισαν τον θάνατο

Μια διπλή επίθεση βομβιστριών-καμικάζι στην αγορά μιας πόλης της βορειοανατολικής Νιγηρίας το Σάββατο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ πηγές στην περιοχή έκαναν λόγο για 18 νεκρούς.

Η διπλή επίθεση διαπράχθηκε στην αγορά της Μπίου (185 χιλιόμετρα νότια από την πόλη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο), περί τις 11:30, όταν συνήθως είναι γεμάτη κόσμο.

«Δύο βομβίστριες-καμικάζι παρεισέφρησαν στην πόλη (…) και πυροδότησαν τα γιλέκα με εκρηκτικά που φόραγαν», δήλωσε ο Βίκτορ Ισούκου, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας Μπόρνο.

«Συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν (σ.σ. ο αριθμός δεν συμπεριλαμβάνει τις βομβίστριες) και 53 άλλοι τραυματίστηκαν», κατά τον ίδιο.

Ένας εκπρόσωπος τοπικών πολιτοφυλακών, ο Ιμπραχίμ Σάιντου Μανίγια, ανέφερε από τη πλευρά του ότι οι νεκροί είναι 18 και οι τραυματίες άλλοι 36.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ δεν συνηθίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις που διαπράττει, αλλά έχει στείλει επανειλημμένα γυναίκες, συχνά κορίτσια στην εφηβεία, να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις.

Οι εκρήξεις «ήταν τόσο ισχυρές που ακούστηκαν σε όλη την πόλη», ανέφερε ένας κάτοικος της Μπίου, ο Άχμαντ Μπαμπαγκάνα, προσθέτοντας ότι έχασε έναν φίλο του στην διπλή επίθεση. «Άκουσα μια πολύ ισχυρή έκρηξη και είδα μαύρο καπνό να υψώνεται από την αγορά», αφηγήθηκε ένας άλλος κάτοικος, ο Ζάκαρι Τίκο.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η πόλη Μπίου έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ, πιο συγκεκριμένα της φράξιας της επικεφαλής της οποίας είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου. Τον Αύγουστο του 2015, μια επίθεση καμικάζι είχε στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 50 ανθρώπων και είχε τραυματίσει άλλους πενήντα σε κοντινό χωριό. Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, μια έκρηξη και πάλι σε αγορά είχε στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 21.

Την Παρασκευή, ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι ένας από τους άνδρες του σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών εναντίον της θέσης τους στο χωριό Γκατζίμπο, περίπου 90 χλμ. ανατολικά της Μαϊντουγκούρι.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι είχε διαβεβαιώσει τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η Μπόκο Χαράμ έχει πρακτικά «ηττηθεί» από τον στρατό της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα —δύο χρόνια αργότερα…— όταν ρωτήθηκε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για τα «τελευταία τινάγματα των ποδιών ενός αλόγου που πεθαίνει».

Μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ, πριν από οκτώ χρόνια, στις επιθέσεις της στη Νιγηρία και γειτονικές χώρες όπως το Καμερούν, ο Νίγηρας και το Τσαντ και στις επιχειρήσεις εναντίον της έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι και 2,6 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.

 

Ακόμη μία ήττα μετρούν οι τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία

Ακόμη μία ήττα μετρούν οι τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία

Ακόμη μία νίκη κατά των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και οι Άραβες σύμμαχοί τους.

 Κατέλαβαν πλήρως την ανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ αλ-Ζορ από το ISIS, με τη βοήθεια του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού αλλά και της Ρωσίας, δήλωσαν σήμερα οι κουρδικές YPG.

Οι YPG ηγούνται των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας συμμαχίας κυρίως κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών που πολεμούν κατά του ΙΚ με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Η επίθεση των SDF στην επαρχία Ντέρι αλ-Ζορ, που συνορεύει με το Ιράκ, επικεντρώθηκε στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη.

Στη δυτική πλευρά, ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει τη δική του επίθεση εναντίον του ΙΚ με τη συνδρομή υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών και της Ρωσίας.

Οι δύο ξεχωριστές επιθέσεις προωθήθηκαν από αντίθετες πλευρές του ποταμού, που διχοτομεί την πλούσια σε πετρέλαιο Ντέιρ αλ-Ζορ, κατά το μεγαλύτερο μέρος αποφεύγοντας να βρεθούν η μια στον δρόμο της άλλης. Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός και ο ρωσικός στρατός είχαν συναντήσεις προκειμένου να αποτραπούν συγκρούσεις μεταξύ αεροπλάνων και στρατιωτών στο έδαφος αν και κάποιες φορές οι δύο πλευρές ήρθαν σε αντιπαράθεση.

Video: Η καθημερινότητα στη Συρία: Ζωή πέρα από κάθε λογική

Η πιο ισχυρή συνιστώσα των SDF, οι YPG, ανακοίνωσαν ότι νίκησαν τους μαχητές του ISIS στην πλευρά τους «σε συνεργασία με τις αραβικές φυλές».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ΙΚ εξακολουθεί να έχει παρουσία σε μερικά χωριά στην ανατολική πλευρά του ποταμού, όπως και στη δυτική.

Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός και οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία παρείχαν «αεροπορική και επιμελητειακή υποστήριξη, πληροφορίες και συντονισμό στο έδαφος» ανέφεραν στη δήλωσή τους οι YPG. «Προσβλέπουμε σε αύξηση της υποστήριξης αυτής και σε διασφάλιση της απαραίτητης αεροπορικής κάλυψης».

Εκπρόσωπος των YPG ανακήρυξε τη νίκη σε ένα χωριό στην Ντέιρ αλ-Ζορ παρουσία Ρώσου απεσταλμένου από τη ρωσική στρατιωτική βάση Χμεϊμίμ στη Συρία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Συρία:Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση παιδικού υποσιτισμού από το 2011 η ανατολική Γούτα

Συρία:Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση παιδικού υποσιτισμού από το 2011 η ανατολική Γούτα

Τα παιδιά της ανατολικής Γούτα, περιοχής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην περιφέρεια της Δαμασκού και πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, υφίστανται αυτή τη στιγμή τη χειρότερη κρίση υποσιτισμού στη Συρία, από την έναρξη του πολέμου το 2011, προειδοποιεί η Unicef.

«Μια πρόσφατη έρευνα η οποία διενεργήθηκε (…) στην ανατολική Γούτα στις αρχές Νοεμβρίου αποκαλύπτει πως το ποσοστό των παιδιών κάτω των πέντε ετών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό ανέρχεται στο 11,9%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη Συρία από την έναρξη του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Η Unicef διευκρινίζει πως, σύμφωνα με μια παρόμοια έρευνα που διεξήχθη τον Ιανουάριο στη Γούτα, το ποσοστό αυτό ήταν 2,1%.

Σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή αυτή που πολιορκείται από το συριακό καθεστώς από τα μέσα του 2013. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef.

Προβολή εικόνας στο Twitter

2017 11 28T184431Z 128188883 RC1D0C4D4EB0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA GHOUTA

«Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που περιελήφθησαν στην έρευνα παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη που τα εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ασθενειών και θανάτου», διευκρίνισε.

Η Unicef σημειώνει επίσης πως οι μητέρες των παιδιών κάτω των δύο ετών αναγκάστηκαν να μειώσουν αν όχι να διακόψουν εντελώς τον θηλασμό λόγω και του δικού τους υποσιτισμού.

2017 11 26T145824Z 867884295 RC15898C2180 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA GHOUTA