ΝΔ: Τραυματισμένη η κυβέρνηση από την ψηφοφορία για ταυτότητα φύλου – Ενδοπαραταξιακή σύγκρουση, χτυπήματα κάτω από τη μέση

Πως αποτιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη συζήτηση και την ψήφιση στη βουλή του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Στην εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από αυτή την ψηφοφορία, καθώς οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» προβαίνουν στη ΝΔ, όπως τονίζουν γαλάζιες πηγές ύστερα από σύσκεψη προκειμένου να αποτιμήσουν τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «το νομοσχέδιο πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους και δείχνει ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ακόμα ενωμένη είναι ο τυχοδιωκτισμός».
Σε ότι αφορά τη ΝΔ αναφέρουν ότι «εξέφρασε μια δίκαιη, φιλελεύθερη, σωστή και ισορροπημένη θέση» καθώς «αναγνώρισε εμπράκτως την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού, θέτοντας κάποιες εύλογες προϋποθέσεις (αλλαγή φύλου μόνο μια φορά, μόνο από ενήλικα – και όχι από 15χρονα – και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης για ενσυνείδητη διόρθωση του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου) οι οποίες έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Η βάσανος των προσυνεδριακών διαδικασιών της ΝΔ

Στις 21 Οκτώβρη στην Πάτρα το δεύτερο προσυνέδριο για τη νεολαία. Πώς έχει οριοθετήσει το στόχο του 11ου συνεδρίου ο Μητσοτάκης. Η τρίτη αξιολόγηση και οι αλλαγές στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ

Με το βλέμμα στην τρίτη αξιολόγηση, η ΝΔ συνεχίζει σε προσυνεδριακούς ρυθμούς. Μετά το προσυνέδριο για τους εργαζόμενους και τους ανέργους στη Νίκαια την περασμένη Κυριακή σειρά τώρα παίρνει το δεύτερο προσυνέδριο για τη νεολαία στις 21 Οκτωβρίου που θα γίνει στην Πάτρα. Όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τα στελέχη του «περνάμε από αυτήν τη βάσανο των προσυνεδριακών διαδικασιών, για να εξοικειώσουμε τους πολίτες με το πρόγραμμά μας και τελικά να φτάσουμε στο 11ο τακτικό μας συνέδριο και να επικυρώσουμε τους βασικούς προγραμματικούς άξονες της ΝΔ».

Η λογική των προσυνεδρίων μάλιστα είναι προσανατολισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε οι θέσεις της ΝΔ να παρουσιάζονται, να αναλύονται, να επεξεργάζονται και να βγαίνουν προς τα έξω στοχεύοντας συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, κοινωνικά αδύναμοι, επιχειρήσεις, αγρότες, καθημερινότητα-ποιότητα ζωής-ασφάλεια και νέος πατριωτισμός είναι οι θεματικές κάθε προσυνεδρίου.

Ειδικότερα για το δεύτερο προσυνέδριο για τη νεολαία στο επίκεντρο μπαίνουν οι εκπαιδευτική πολιτική, η αντιμετώπιση της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων και της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) και φυσικά η ανεργία των νέων. Πυξίδα των πολιτικών που επαγγέλλεται ο πρόεδρος της ΝΔ είναι η αλλαγές στην εκπαίδευση ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο θα δώσουν νέα ώθηση και ορμή εν μέσω των προσυνεδριακών διαδικασιών και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 11ο συνέδριό του θα βγει ενισχυμένο και περισσότερο έτοιμο για να πετύχει τους στόχους του.

Άλλωστε το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο καθώς η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τη δική της αντεπίθεση για να αναστρέψει το κλίμα προσπάθεια που έτσι και αλλιώς εξελίσσεται από το καλοκαίρι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πάντως στο Μοσχάτο θέτουν σιγά σιγά στο μικροσκόπιό τους την τρίτη αξιολόγηση καθώς η πορεία της θα διαμορφώσει εν πολλοίς τα νέα πολιτικά δεδομένα καθώς απ’ αυτή θα εξαρτηθεί η επίτευξη του βασικού στόχου της κυβέρνησης για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 και φυσικά ο χρόνος των εκλογών.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι προς το παρόν η κυβέρνηση κινείται σε «χαλαρούς ρυθμούς» και έχει μεταθέσει στην καλύτερη των περιπτώσεων την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης για το τέλος του χρόνου, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις της όπως λένε θα πρέπει να κλείσει ως το τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση το διάστημα αυτό συμπίπτει και με την ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών της ΝΔ το Δεκέμβριο γεγονός που θα δείξει και πως ακριβώς αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ενδοπαραταξιακή σύγκρουση με χτυπήματα κάτω από τη μέση

Για μια σκληρή μάχη στην οποία υπάρξουν και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη προετοιμάζονται οι υποψήφιοι αρχηγοί για τον νέο, ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, με την Φώφη Γεννηματά να μην δείχνει διατεθημένη να ακολουθήσει σε αυτό το μοτίβο.

Ενδεικτική για το τι αναμένεται να ακολουθήσει μέχρι και την 12η Νοεμβρίου, ήταν η χθεσινή ημέρα για την Κεντροαριστερά. Οι υποψήφιοι τράβηξαν από τις θήκες τα όπλα τους, στοχεύοντας προς τους συνυποψηφίους τους, δίνοντας το στίγμα για το κλίμα που θα δημιουργηθεί τον επόμενο μήνα στην “άγρια”… ΔΗΣΥ.

Η επίθεση που εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Καμίνης εναντίων της Φώφης Γεννηματά, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά μονό μια πρόβα τζενεράλε για την σύγκρουση του επόμενου διαστήματος, με χτυπήματα ενδεχομένως και κάτω από την ζώνη. Γιάτι έτσι το εξέλαβε η η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως υποστηρίζουν από το περιβάλλον της, όχι μόνο δεν κρύφτηκε, αλλά έστειλε επιστολική ψήφο ώστε να καταγραφεί ξεκάθαρα η θέση της. Από την άλλη, ήταν σχεδόν αδύνατο να ακυρώσει μια προεκλογική περιοδεία την οποία είχε κανονίσει πολλές μέρες πριν έρθει στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Πάντως, ενδεικτικό των προθέσεων της Φ.Γεννηματά είναι το γεγονός ότι αρνήθηκε να απαντήσει στο χτύπημα που δέχτηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων, αφού η ίδια έμεινε επικεντρωμένη στις πολιτικές της προτάσεις, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις ορισμένων συνεργατών της, που της πρότειναν να επιτεθεί κατά μέτωπο στον Γ.Καμίνη. Άλλωστε, η ίδια έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση λόγω της αποδοχής που συναντά από τους πολίτες το “Σχέδιο Ελλάδα” που έχει ήδη αναπτύξει από το βήμα της ΔΕΘ.

Επίσης, στην Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταστεί και στο μέλλον στόχος τέτοιων επιθέσεων, καθώς αρκετοί άλλοι υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν δημοσιότητα από ακραίες τοποθετήσεις, που δεν αρμόζουν σε μια ενδοπαραταξιακή αναμέτρηση.

Σφοδρή επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά, χωρίς όμως να την κατονομάζει, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, άφησε στην άκρη την γκρίνια για τα διαδικαστικά και υποστηρίζοντας πλήρως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θέλησε να δώσει κινηματικό αέρα στα πανιά του, διαχωρίζοντας τη θέση από τη ΔΗΣΥ.

Το μόνο δεδομένο από την χθεσινή ημέρα συγκρούσεων, είναι ότι μπήκαμε για τα καλά στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση και ότι η μάχη θα είναι σκληρή για όλους τους υποψηφίους.