ΝΔ: Κατενάτσιο για τρίτη αξιολόγηση, φουλ επίθεση σε Καμμένο – Γεννηματά: Σαφείς οι διαφορές μας με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

 Χωρίς επίσημο σχολιασμό από την αξιωματική αντιπολίτευση η ανακοίνωση τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση. Σταθερά στο στόχαστρο της ΝΔ ο υπουργός Άμυνας και η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.
Σε αντίθεση με τις παρελθούσες δύο αξιολογήσεις επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ έχει ακολουθήσει μια τακτική -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- όπου πρακτικά η τρίτη αξιολόγηση είχε βγει εκτός κάδρου της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, οι τόνοι ήταν τόσο χαμηλοί ώστε η μόνη επί της ουσίας παρέμβαση που είχε γίνει από τη ΝΔ και αφορούσε την τρίτη αξιολόγηση ήταν κατά την περίοδο του Οκτωβρίου όπου το Μοσχάτο ζητούσε το έγκαιρο κλείσιμό της και ανέμενε αν η κυβέρνηση θα τηρούσε τα χρονοδιαγράμματα που είχε δώσει τότε για ολοκλήρωση της τρίτης αυτής συμφωνίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κληθέντες να σχολιάσουν το γεγονός της ανακοίνωσης από το υπουργείο οικονομικών για ύπαρξη τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, επεσήμαναν ότι πάντοτε η ΝΔ έλεγε πως όσο γρηγορότερα έκλεινε η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο θα ήταν για τη χώρα και την οικονομία. Αλλά από εκεί και πέρα το ερώτημα για τα γαλάζια στελέχη είναι με τι όρους θα επέλθει η οριστική συμφωνία και τι θα ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία όταν οριστικοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο και έρθει προς ψήφιση στη βουλή.

Υπ’ αυτή την έννοια, δεν υπάρχει ακόμη και κανένα επίσημο σχόλιο γι’ αυτό καθ’ αυτό το γεγονός της επίτευξης σε τεχνικό επίπεδο συμφωνίας, ούτε γι’ αυτό καθ’ αυτό -κατά τα φαινόμενα- «εξπρές» -σε σχέση με τις προηγούμενες δύο αξιολογήσεις της παρούσας κυβέρνησης- κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Μία παράμετρος αυτής της αξιολόγησης που αφορά στην μέχρι στιγμής ήπια στάση της ΝΔ σχετίζεται  με το γεγονός ότι ορισμένα από τα προαπαιτούμενα βρίσκονται, σε ότι αφορά τη γενική τους κατεύθυνση, και στις θέσεις της ΝΔ όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και του τρόπου προκήρυξης των απεργιών, ακόμα και στο ζήτημα των πλειστηριασμών η στάση της ΝΔ είναι αρκετά προσεκτική και συγκρατημένη.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο,  όσο και η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη από την Παρασκευή αυτό που έθεταν ως πρώτο ζήτημα ήταν αφενός το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αποδέχονται τώρα τους πλειστηριασμούς σε αντίθεση με το πώς τοποθετούνταν ως αντιπολίτευση και ταυτόχρονα από τη ΝΔ προβάλλουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μπορεί να βγάλει στο σφυρί τα ακίνητα των ισχυρών κακοπληρωτών». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης πάντως σχολίασε μέσω twitter ότι οι δηλώσεις Μάρδα πως αν η ΝΔ επέτρεπε τους πλειστηριασμούς αυτοί τώρα θα ήταν πιο εύκολοι «πρέπει να γίνει σημαία της ΝΔ» καθώς όπως πρόσθετε «τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στην πολιτική στο παρελθόν. Αναίσχυντοι σε όλα τους».

Σε κάθε περίπτωση πάντως για τη ΝΔ κύριο αντιπολιτευτικό μέτωπο παραμένει το ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας. Στο Μοσχάτο μιλούν για «συμμορία» που «απεργαζόταν στο σκοτάδι την πώληση αμυντικού υλικού και το μόνο που μένει να αποδειχτεί είναι αν αρχηγός της ήταν ο υπουργός Αμύνης», ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι «η τετραήμερη σιωπή του κ. Τσίπρα για τις αποκαλύψεις της ΝΔ ότι τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος στη βουλή δεν είναι γνήσια απλά επιβεβαιώνουν την ενοχή του».

 

Γεννηματά: Σαφείς οι διαφορές μας με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προανήγγειλε το πρώτο συνέδριο του φορέα μέσα στους επόμενους μήνες.
«Έχουμε σύνορα και σαφείς διαχωριστικές γραμμές, τόσο με τον εθνολαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό της fake αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την συντηρητική πολιτική της αυθεντικής δεξιάς της ΝΔ», τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “‘Εθνος της Κυριακής” η πρόεδρος του “Κινήματος Αλλαγής” Φώφη Γεννηματά και προσθέτει «είμαστε απέναντι και στις δύο όψεις του συντηρητισμού που εκφράζεται από τους δύο αυτούς πολιτικούς χώρους. Έναν συντηρητισμό που πολώνει και διχάζει την κοινωνία και κρατάει την χώρα σε στασιμότητα».

Υποστηρίζει ότι «η νέα Κεντροαριστερά είναι εδώ και ξεκινά μια νικηφόρα πορεία για τις επόμενες εθνικές εκλογές ώστε να γίνει ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων» και προαναγγέλλει ένα «ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό συνέδριο» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου στο οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει ο κάθε πολίτης που αισθάνεται ότι εκφράζεται από την Κεντροαριστερά. «Η κάθε άποψη και η διαφορετικότητα, ενθαρρύνονται και αναδεικνύονται, και όλα τα ρεύματα και οι ιδέες μπορούν να εκφρασθούν και να αξιοποιηθούν δημιουργικά» σημειώνει.

Για την υπόθεση της πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία η κ. Γεννηματά τονίζει ότι «παρά τις προσπάθειες κουκουλώματος, παραμένει για εμάς ανοιχτή». «Υπάρχουν αμείλικτα αναπάντητα ερωτήματα και συνακόλουθες ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν» τονίζει.

Τέλος, σε ερώτηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αναφέρει ότι «τα έχουν δώσει όλα, στην ουρά θα κωλύσουν;» και υπογραμμίζει ότι «τα περί εξόδου από το μνημόνιο το 2018 είναι το νέο αφήγημα παραπλάνησης του κ.Τσίπρα. Η πικρή αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, έχει υπογράψει την παραμονή σε μόνιμο μνημόνιο με σκληρά επιπλέον μέτρα και επιτηρήσεις για πολλά – πολλά χρόνια. Αν δεν αλλάξουν όροι αυτής της βαριάς συμφωνίας δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα».