Μιανμάρ: Στρατιώτες βίαζαν ομαδικά, εξευτέλιζαν γυναίκες και κορίτσια Ροχίνγκια – Επιστολή καλλιτεχνών για τους Ροχίγκια

Οι μαρτυρίες των γυναικών και των κοριτσιών που επέζησαν κάνουν λόγο για ‘ομαδικούς βιασμούς από πολλούς στρατιώτες, για ταπεινώσεις’, για γυναίκες που «υποχρεώνονταν να κυκλοφορούν γυμνές δημόσια», για «σεξουαλική σκλαβιά στην αιχμαλωσία».

Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ επιδόθηκαν «συστηματικά» σε ομαδικούς βιασμούς γυναικών που ανήκουν στη μειονότητα Ροχίνγκια, δήλωσε την Κυριακή μια ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία συγκέντρωσε μαρτυρίες στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, όπου έχουν προσφύγει εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι μειονοτικοί.
Η Πραμίλα Πάτεν, ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην οποία ανατέθηκε να ερευνήσει τη σεξουαλική βία με θύματα τις γυναίκες Ροχίνγκια, επισκέφθηκε την περιοχή Κοξ Μπαζάρ, όπου βρήκαν καταφύγιο περίπου 610.000 μειονοτικοί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα εβδομάδων.

Πολλές από αυτές τις ωμότητες, οι οποίες ήταν «ενορχηστρωμένες» από τον στρατό της Μιανμάρ, «μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε η Πάτεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντάκα.

«Άκουσα φρικιαστικές αφηγήσεις βιασμών και ομαδικών βιασμών», κατά τις οποίες «πολλές γυναίκες και κορίτσια πέθαναν συνεπεία των βιασμών» τους, υπογράμμισε η ίδια.
Σύμφωνα με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, αυτοί οι βιασμοί εντάσσονταν σε ένα «σχέδιο ωμοτήτων μεγάλης κλίμακας» το οποίο στοχοθέτησε «συστηματικά τις γυναίκες και τα κορίτσια Ροχίνγκια εξαιτίας της εθνότητας και της θρησκείας τους». Αυτή η σεξουαλική βία «διατάχθηκε, ενορχηστρώθηκε και διαπράχθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ» στην επαρχία Ραχίν, συνέχισε η Πάτεν.
Οι μαρτυρίες των γυναικών και των κοριτσιών που επέζησαν κάνουν λόγο για «ομαδικούς βιασμούς από πολλούς στρατιώτες, για ταπεινώσεις», για γυναίκες που «υποχρεώνονταν να κυκλοφορούν γυμνές δημόσια», για «σεξουαλική σκλαβιά στην αιχμαλωσία», σύμφωνα με την Πάτεν.

«Μία επιζήσασα αφηγήθηκε πως κρατήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ για 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων βιαζόταν συστηματικά. Άλλες φέρουν ακόμη ουλές, μώλωπες και σημάδια από δαγκώματα που αποδεικνύουν ότι δεινοπάθησαν», ανέφερε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ.
Ανάμεσα στους δράστες εγκλημάτων σεξουαλικής βίας συγκαταλέγονται επίσης συνοριοφύλακες και άνδρες παραστρατιωτικών οργανώσεων με μέλη βουδιστές και μέλη άλλων μειονοτικών ομάδων στην επαρχία Ραχίν, διευκρίνισε η Πάτεν.

Περίπου 900.000 μουσουλμάνοι μειονοτικοί από τη Μιανμάρ, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα του περίπου ενός εκατομμυρίου Ροχίνγκια που ζούσαν στην επαρχία Ραχίν, έφυγαν από τη Μιανμάρ και προσέφυγαν στο Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με την Πάτεν, οι πράξεις σεξουαλικής βίας, που διαπράχθηκαν εντός των ορίων του «συλλογικού διωγμού των Ροχίνγκια», υπήρξαν ένας «παράγοντας-κλειδί στους καταναγκαστικούς εκτοπισμούς μεγάλης κλίμακας», και αποτέλεσαν «ένα εργαλείο τρόμου», που χρησιμοποιήθηκε «υπολογισμένα» και είχε στόχο «την εξολόθρευση και την απομάκρυνση των Ροχίνγκια ως συνόλου».

 

Επιστολή καλλιτεχνών για τους Ροχίγκια: Σταματήστε τη γενοκτονία

Με την ελπίδα να τερματιστεί η κρίση των εθνικών εκκαθαρίσεων της μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας.
Οι ηθοποιοί, Μίντι Κάλινγκ, Αζίζ Ανσάρι και Ριζ Άχμεντ ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον συγγραφέα, Σαλμάν Ρουσντί και υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την ελπίδα να τερματιστεί η κρίση των εθνικών εκκαθαρίσεων της μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας των Ροχίνγκια στη νοτιανατολική Ασία.
Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, η μεγαλύτερη κοινότητα απάτριδων στον κόσμο, αντιμετωπίζονται σαν αλλοδαποί στη Μιανμάρ.

Οι καλλιτέχνες με καταγωγή από ασιατικές χώρες ζητούν από τους θαυμαστές τους να αφιερώσουν χρόνο και να μάθουν για την ολέθρια κατάσταση.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια οδηγήθηκαν μακριά από τα σπίτια τους, η γη τους καταστράφηκε, υπέστησαν βασανιστήρια και βιασμούς ενώ αναζητούν ασφάλεια», αναφέρει η ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Guardian». «Θυμάστε τι συνέβη στη Ρουάντα; Τώρα, δώστε προσοχή στη Μιανμάρ» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Με το πρόσχημα της καταστολής της εξέγερσης ή της τρομοκρατίας, οι Ροχίνγκια υφίστανται διώξεις, τις οποίες ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ως “κλασσικό παράδειγμα” εθνοκάθαρσης.

Μετά τη δολοφονία εννέα ανδρών της συνοριακής αστυνομίας τον Οκτώβριο του 2016, τα κυβερνητικά στρατεύματα άρχισαν να επιτίθενται στους Ροχίνγκια αφού η κυβέρνηση της Μιανμάρ κατηγόρησε μια ένοπλη ομάδα τους για τη δολοφονία των αστυνομικών.

Το τελευταίο κύμα της βίας ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Time, διαπράττονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της συστηματικής χρήσης βίας και του εκφοβισμού, της θανάτωσης ανδρών, γυναικών, παιδιών, της σεξουαλικής βίας και της καταστροφής κατοικιών και περιουσιών.

Οι καλλιτέχνες που συνέταξαν την ανοιχτή επιστολή καταλήγουν στο εξής: «Σταματήστε αυτές τις θηριωδίες, χορηγήστε ιθαγένεια στους Ροχίνγκια αφήστε τους να επιστρέψουν σε έναν τόπο που αποκαλούν πατρίδα».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 580.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει από τη Μιανμάρ από τις 25 Αυγούστου για να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

Οι Ροχίνγκια είναι μια εθνοτική μουσουλμανική ομάδα που ζει εδώ και αιώνες στην κατά πλειονότητα βουδιστική Μιανμάρ. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 1,1 εκατομμύρια μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, στην επαρχία Ρακίν, στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.