Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό σχέδιο και μετά τα μνημόνια-Εν μέσω αντεγκλήσεων η πορεία προς τις κάλπες

Το βασικό δίλημμα σήμερα είναι αν θέλουμε μια κρατικίστικη πολιτική επιδομάτων ή αν θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κλείνοντας τις εργασίες του πρώτου προσυνεδρίου της ΝΔ.

«Η χώρα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για μετά το τέλος των μνημονίων, ένα σχέδιο για το πώς θα αποκτήσουμε ένα λειτουργικό κράτος και μια ανταγωνιστική οικονομία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του πρώτου προσυνεδρίου της ΝΔ για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

«Ξεφύγαμε από τα κλισέ των κομματικών εκδηλώσεων και αρθρώσαμε έναν πολιτικό λόγο που μιλάει στη συνείδησης της σιωπηλής πλειοψηφίας που είναι απογοητευμένη από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος» σημείωσε αναφερόμενος στη διαδικασία των προσυνεδρίων στο πλαίσιο του 11 συνεδρίου της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «το βασικό δίλημμα σήμερα είναι αν θέλουμε μια κρατικίστικη πολιτική επιδομάτων ή αν θέλουμε τη στήριξη της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα το δεύτερο». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας με καλές αμοιβές και συνθήκες εργασίας, η μείωση της ανεργίας είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική στις μέρες μας , ενώ σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι υπέρ των επιχειρηματιών και των εργοδοτών που αυθαιρετούν, παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία ή πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους και έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. «Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά. Αυτοί θα μας βρουν απέναντι. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι για την βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας «το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία μας. Είναι η νοοτροπία που λέει ότι υπερασπιζόμενοι κάποια φαντασιακά δικαιώματα εργαζομένων, οι συνδικαλιστές προσέρχονταν με μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις οδηγώντας στο λουκέτο επιχειρήσεις». Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ταμπού δεκαετιών» που πρέπει να σπάσει την αντίληψη ότι «μονίμως οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι είναι αντίπαλοι» ωστόσο συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμφέροντά τους ευθυγραμμίζονται πάντα» και συνέχισε λέγοντας: «Το σύγχρονο πλαίσιο επιβάλλει οι ίδιες οι επιχειρήσεις να λύνουν τα προβλήματά τους μαζί με τους εργαζομένους τους. Γι’ αυτό λέμε ναι στις επιχειρησιακές συμβάσεις και στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τα προνόμια συνδικαλιστών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «μύθο» ότι ανακάλυψε έστω και όψιμα την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και υποστήριξε ότι «εμείς ως χώρα κάνουμε ακόμα μικρά βηματάκια και κάποιοι άλλοι τρέχουν. Η απόσταση με την Ευρώπη μεγαλώνει και κάποιοι πανηγυρίζουν» και τόνισε ότι η ΝΔ απευθύνεται σε «όλους τους Έλληνες. Προτείνουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών και επιδιώκουμε με τα προσυνέδρια να επικυρώσουμε με τους πολίτες το πρόγραμμά μας. Όταν οι πολίτες δουν και συγκρίνουν θα κάνουν τη σωστή επιλογή και όταν γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα είναι πάλι πρώτη δύναμη».

 

Εν μέσω αντεγκλήσεων η πορεία προς τις κάλπες

Να ξεφύγουν από την συζήτηση για τα διαδικαστικά και να επικεντρωθούν στην πολιτική αντιπαράθεση επιδιώκουν στην Κεντροαριστερά.

Ένας νέος γύρος αντεγκλήσεων για τα διαδικαστικά έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο, αυτή τη φορά για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ανάμεσα στους υποψήφιους αρχηγούς της Κεντροαριστεράς. Ταυτόχρονα όμως, οι περισσότεροι από τους εν δυνάμει επικεφαλής της νέας παράταξης της Κεντροαριστεράς αρχίζουν να ξεδιπλώνουν την πολιτική ατζέντα και την τακτική με την οποία θα πορευτούν μέχρι και τις ενδοπαραταξιακές εκλογές.

Η διεξαγωγή του Μαραθωνίου στις 12 Νοεμβρίου, αποτέλεσε την αφορμή ώστε ο Σταύρος Θεοδωράκης να επιτεθεί κατά της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι «θέλει ένα κόμμα μικρό και ελεγχόμενο». Από τη Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν στο Ποτάμι, όμως ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ασχοληθούν άλλο με τα διαδικαστικά, αλλά θα επικεντρωθούν στην πολιτική αντιπαράθεση με την ανάδειξη των προτάσεων που καταθέτει η Φ.Γεννηματά.

Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την εμμονή του Σταύρου Θεοδωράκη για τα διαδικαστικά, σχολίαζαν ότι τέτοιες τοποθετήσεις δεν βοηθούν στο άνοιγμα προς τους πολίτες που υποτίθεται ότι επιθυμεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, αλλά αντίθετα, δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας. Απέναντι στη λογική της διαδικαστικολογίας στέκεται και ο Γιώργος Καμίνης, με τον δήμαρχο Αθηναίων να ζητά από την επιτροπή να κλείσει οριστικά όλα αυτά τα θέματα.

Το Σαββατοκύριακο ανέδειξε όμως και κομμάτια των πολιτικών προτάσεων των υποψηφίων. Η Φώφη Γεννηματά από τη Θεσσαλονίκη, επέμεινε στην λογική του διμέτωπου αγώνα, καθώς επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Νέα Δημοκρατία. Η τακτική αυτή, πέρα από το προφανές, την ανάδειξη δηλαδή των διαφορών της Κεντροαριστεράς από τους δύο σημερινούς ισχυρούς πόλους, παρουσιάζει και το όραμα της δυναμικής επιστροφής προσκήνιο ως δύναμη εξουσίας και όχι ως συμπλήρωμα.

Ο Γιώργος Καμίνης από την πλευρά του, ποντάρει πολλά στο αντιδεξιό μέτωπο που έχει ανοίξει με τις συνεχείς επιθέσεις που εξαπολύει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, στοχεύοντας να εμφανιστεί ως «κληρονόμος» του εκσυγχρονιστικού σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Τη μετωπική σύγκρουση με τις συντηρητικές θέσεις, προβάλλοντας ένα σαφώς ριζοσπαστικότερο πλαίσιο που θυμίζει έντονα το πολικό πλαίσιο του Γιώργου Παπανδρέου της περιόδου 2004-2009  έχει επιλέξει ο Γιάννης Ραγκούσης, με αποκορύφωμα την πρόσφατη σύγκρουση του με την ηγεσία της Εκκλησίας.

Έναν λόγο που μπορεί να κερδίσει τους νέους, με έμφαση στα Ευρωπαϊκά ζητήματα και την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού χρησιμοποιεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, στηρίζοντας παράλληλα την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης ποντάρει πολλά στην πολιτική ταυτότητα της Σοσιαλδημοκρατίας.