Με διακομματικό «ναι» πέρασε η προαιρετική εφαρμογή της σαρία

Κώστας Γαβρόγλου Από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, που καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία), που ισχύει από το 1923 στη Θράκη, και καθιστά προαιρετική τη δικαιοδοσία του μουφτή στις υποθέσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων.

Όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής είπαν «ναι» στις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών” (Α΄182)».

Ο Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για μια σημαντική συμφωνία τονίζοντας ότι «τίθενται με μεγάλη σαφήνεια τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης, για την οποία με τη λύση που προτείνουμε φαίνεται ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε μια κοινωνική και πολιτική συναίνεση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, οι αλλαγές για την οργάνωση της μουφτείας θα αποτυπωθούν σε επικείμενο προεδρικό διάταγμα. «Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στη δημοκρατικότερη λειτουργία της κοινωνίας σε σχέση με την ισονομία» σημείωσε.

«Ιστορικό βήμα»

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «ιστορικό βήμα», «που εμβαθύνει την ισονομία και ισοπολιτεία που απολαμβάνουν ανεξαιρέτως, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες».

Σε δήλωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού σημειώνεται ότι «ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εξαιρώντας τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και ατομικών ελευθεριών που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, σεβόμενη, ωστόσο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μειονότητας.

»Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».