Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στα Κύθηρα

Μετά τους οικισμούς στα Κύθηρα εκκενώθηκε και η ιστορική Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Το βόρειο μέτωπο έχει οριοθετηθεί από χθες το μεσημέρι, όμως το νότιο στην περιοχή της Μονής και ανατολικότερα στα Σταθιάνικα παραμένει ενεργό και εκεί έχουν επικεντρωθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Παραμένει ενεργό το ένα από τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στα Κύθηρα και συγκεκριμένα το νότιο μέτωπο κοντά στη Μονή Μυρτιδίων και στα Σταθιάνικα.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο οι διπλανοί οικισμοί,  Καλοκαιρινές, Μελισσάρι, και Πιτσινιάνικα, εκκενώθηκαν με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων, ενώ χθες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Αστυνομία, αποφασίστηκε να εκκενωθεί προληπτικά η ιστορική Ιερά Μονή Μυρτιδίων από τους 27 μοναχούς και προσκυνητές που βρίσκονταν σε αυτή. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχουν κάποια σπίτια τα οποία όμως είναι ακατοίκητα πια.

Δείτε βίντεο από drone που κατέγραψε το απόγευμα του Σαββάτου τις αποκαλυπτικές εικόνες της φωτιάς στα Κύθηρα:

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η Μονή καθώς στο σημείο έχουν στήσει περίμετρο τα οχήματα, ενώ ο φόβος περισσότερο είναι μην αλλάξουν ξαφνικά η  ένταση και κυρίως η διεύθυνση των ανέμων και την στείλει στην αντίθετη πλευρά που υπάρχουν πολλοί συνεχόμενοι οικισμοί. Το περισσότερο βάρος έχει πέσει εκεί λοιπόν, στο νότιο μέτωπο που κρίνεται και ως το πλέον επικίνδυνο και ο στόχος είναι να οριοθετηθεί εντός της ημέρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την Πυροσβεστική πιστεύουν ότι θα βρίσκονται αρκετές ημέρες ακόμα στο νησί…

Οριοθετημένο είναι πια το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δόκανα και προς Μητάτα, δηλαδή το πύρινο μέτωπο που πέρασε από τους Αραιούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν το Σάββατο με οργανωμένο τρόπο και απόφαση του Δημάρχου.

Την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του δημάρχου εκκενώθηκε ο οικισμός Κυπριωτιάνικα στον βόρειο μέτωπο. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό, όμως σύμφωνα με τις έως τώρα ενημέρωση πέρα από αυλές και μάντρες δεν προκάλεσε ζημιές στα ίδια τα σπίτια. Βεβαίως με την πρώτη ευκαιρία που αυτό καταστεί δυνατό και αφού αντιμετωπιστεί πρώτα η φωτιά, στον απολογισμό θα φανεί αν τυχόν υπάρχουν ζημιές και ποιες είναι αυτές.

Β. Αποστόλου: Μια πολύ δύσκολη φωτιά

Την αισιοδοξία του ότι σήμερα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τα Κύθηρα, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος έχει μεταβεί στο νησί ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή “Πολύ νωρίς για να είμαι εδώ” με τον Αλέξανδρο Κλώσσα στο Ραδιόφωνο 24/7, ο υπουργός είπε ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις “και αυτό, δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι φαίνεται να είμαστε στην τελευταία φάση”.

Σημείωσε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά, κυρίως λόγω της αλλαγής φοράς των ανέμων.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, είπε ότι θα γίνει η καταγραφή όσο γρηγορότερα γίνεται ώστε να αρχίσει η διαδικασία αποζημίωσης.

Από το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του έχει κηρύξει τον Δήμο Κυθήρων, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ακόμα ισοπεδώνει το νησί.

Ο γενικός γραμματέας σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα» και ότι παρατηρείται ύφεση στα περισσότερα μέτωπα, με όλες τις δυνάμεις να είναι σε συνεχή επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις τους.

Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον, μαζί με τις τελευταίες ενισχύσεις, 116 άντρες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 CANADAIR και ένα ελικόπτερο με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος.

Νέα πυρκαγιά στην Θάσο

Σε εξέλιξη βρίσκεται, νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο, εντός μίας χαράδρας και μακριά από οικισμούς, στην περιοχή Κάτω Πλατάνι, στα Λιμενάρια Θάσου.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 31 άντρες της Πυροσβεστικής με 11 οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα CANADAIR και ένα PZL.

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και στα νησιά Κρήτη, Λέσβος και Χίος.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Κάσο

Στο μεταξύ, μάχη με τις φλόγες δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στο νησί της Θάσου, στην περιοχή Πλατάνι. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 05.45 το πρωί της Δευτέρας

Αυτήν την ώρα επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 18 ατόμων και 2 αεροσκάφη.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Εξακολουθεί να παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, υψηλός είναι ο κίνδυνος (δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος και Χίος.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 32 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

 Επίσης, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στις περιοχές Υάμεια Μεσσηνίας, Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας και Δροσούπολη του δήμου Αχαρνών Αττικής.

Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Παρασκευή στα Κύθηρα.

Λόγω της εξασθένησης των ανέμων και της ολονύχτιας «μάχης» των πυροσβεστών δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο της φωτιάς.