Κοτζιάς: Συζητάμε σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση

Αποτέλεσμα εικόνας για κοτζιάς νίκος

Τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς εάν δεν υπάρξει λύση στο όνομα.

Η κυβέρνηση συζητά σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με ενιαία χρήση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και πρόσθεσε πως «οι γείτονες μας γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς -όπως το ΝΑΤΟ- χωρίς λύση του ονοματολογικού».«Θέλουμε στην ονομασία της ΠΓΔΜ να δώσουμε ονομασία που θα είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία», υπογράμμισε.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κοτζιάς καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ανικανότητα να επιλύσει το Σκοπιανό.

Απαντώντας σε αιτιάσεις και απόψεις ότι δεν θα πρέπει να δεχθούμε το όνομα Μακεδονία στην ονομασία, ο κ. Κοτζιάς, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα το συζητούσε εάν το κράτος των Σκοπίων ήταν νεογέννητο. Ομως όπως είπε, είναι ήδη 25 ετών και αναζητά μια σύνθετη ονομασία αφού ήδη με την δική συναίνεση έχει ονομαστεί ΠΓΔΜ.

Είπε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή.

Επεσήμανε, δε, ότι «ως κυβέρνηση τολμούμε να πάρουμε ιστορικές ευθύνες – εφόσον υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά»

Οσον αφορά τέλος την ένσταση του υπουργού Αμυνας, παρατήρησε ότι «ο κ. Καμμένος δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου στα ελληνικά της Μακεδονίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τη διαπραγμάτευση».