Καταρρίπτονται οι μύθοι για τη φαλάκρα

Καταρρίπτονται οι μύθοι για τη φαλάκρα

Η κακή διατροφή αποτελεί παράγοντα που συμβάλει στην τριχόπτωση.

Στο ερώτημα «γιατί πέφτουν τα μαλλιά σας» έρχονται να απαντήσουν δερματολόγοι, που ταυτόχρονα καταρρίπτουν μύθους που κυκλοφορούν μιλώντας στο περιοδικό Time.

Το σαμπουάν, το βούρτσισμα και η πετσέτα με την οποία στεγνώνετε τα μαλλιά σας δεν είναι η αιτία για την οποία αυτά πέφτουν όπως αναφέρει η Δρ Melissa Piliang, δερματολόγος στην κλινική Cleveland.

Επίσης τα καπέλα και οι αλογουρές μπορεί να βλάψουν τα μαλλιά, αλλά δεν είναι και πάλι η αιτία. «Οι σφιχτές πλεξούδες, τα καπέλα και γενικά τα υφάσματα που τραβούν ή σπρώχνουν ομάδες τριχοθυλακίων μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, αλλά δεν θα προκαλέσουν τριχόπτωση», σημειώνει.

Οι άνδρες και οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους για διαφορετικούς και αλληλένδετους λόγους, από γενετικούς παράγοντες μέχρι την κακή διατροφή, λέει ο Δρ Adam Friedman, διευθυντής δερματολογικής έρευνας στο Montefiore-Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη.

«Είναι σπάνιο η τριχόπτωση να προκαλείται από ένα μόνο πράγμα», λέει.

Όταν πρόκειται για φαλάκρα σε άνδρες και γυναίκες αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες τρίχες αναπτύσσονται όλο και πιο αργά με την πάροδο του χρόνου και τελικά σταματούν να αναπτύσσοντα. Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας γενετικής ευαισθησίας στις ορμόνες στο δέρμα. «Στους άνδρες, το βλέπετε πιο πολύ στο μέτωπο», εξηγεί.

Η κακή διατροφή είναι ένας άλλος δυνητικός παράγοντας που συμβάλλει. Ο Adam Friedman λέει ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, βιταμίνης D, μερικές βιταμίνες Β και ο ψευδάργυρος έχουν συνδεθεί με την τριχόπτωση. Ενώ συνήθως δεν είναι η κύρια αιτία της αραίωσης σας, η έλλειψη θρεπτικών ή βιταμινών μπορεί να χειροτερέψει το πρόβλημα.