Κίνα – Νότια Κορέα συμφώνησαν να χειριστούν ειρηνικά το θέμα της Β.Κορέας

Κίνα - Νότια Κορέα συμφώνησαν να χειριστούν ειρηνικά το θέμα της Β.ΚορέαςΚίνα – Νότια Κορέα συμφώνησαν να χειριστούν ειρηνικά το θέμα της Β.Κορέας.

Να επιλύσουν την κρίση με την Βόρεια Κορέα με ειρηνικά μέσα και διάλογο συμφώνησαν οι ηγέτες της Κίνας και της Νότιας Κορέας.

Έτοιμος να μεσολαβήσει στη διαμάχη για την θάλασσα της Νότιας Κίνας ο Τραμπ

Kατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να διαχειριστούν την κατάσταση της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο με σταθερό τρόπο και να επιλύσουν ειρηνικά τις εντάσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.
Για τον σκοπό αυτό, οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις στρατηγικές συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε στην Ντανάνγκ ο Γιούν Γιάνγκ-Τσαν, εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτη προέδρου.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε στον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζέι-Ιν ότι ενθαρρύνει τη Σεούλ να επαναλάβει τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα με στόχο τη συμφιλίωση και την αποπυρηνικοποίηση, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Λίγο νωρίτερα από τη νοτιοκορεατική προεδρία είχε ανακοινωθεί πως οι Μουν και Σι κατανοούν την ανάγκη να διαχειριστούν την κατάσταση της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο με τρόπο σταθερό και σήμερα συμφώνησαν να επιλύσουν ειρηνικά τις εντάσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.
2017 11 11T062847Z 1629844280 RC1D73CC36A0 RTRMADP 3 APEC SUMMIT
Στη διάρκεια της συνάντησής τους, οι Μουν και Σι συμφώνησαν επίσης να εξομαλύνουν γρήγορα τις διμερείς ανταλλαγές σε όλους τους τομείς, πρόσθεσε ο Γιουν, επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση που περιελήφθη στη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν οι δύο χώρες συμφώνησαν να βάλουν τέλος στην ένταση που επικρατούσε επί έναν χρόνο στις σχέσεις τους αναφορικά με την ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον Γιουν, ο Σι είπε ότι θα υπάρξει «μια καινούρια αρχή και μια καλή αρχή».

Εξάλλου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επισκεφθεί ο Μουν τον Σι τον Δεκέμβριο την Κίνα για να έχουν και πάλι συνομιλίες, ενώ ο Μουν προσκάλεσε τον Σι στη Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι θα προσπαθήσει και, αν δεν τα καταφέρει να είναι παρών, θα στείλει μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, πρόσθεσε ο Γιουν.