Ισραήλ: Ο στρατός αναζητεί τους δράστες του φόνου ενός Ισραηλινού εποίκου – Ισραήλ: Με αμείωτο ρυθμό ο εποικισμός της Δυτικής όχθης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ξεκινήσει εντατική έρευνα και έχει αυξήσει τους ελέγχους στους δρόμους του βόρειου τμήματος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τους δράστες του φόνου ενός Εβραίου εποίκου.

Ο Ισραηλινός αυτός, ο ραβίνος Ραζιέλ Σεβάχ, σκοτώθηκε χθες Τρίτη το βράδυ αφού δέχθηκε πυροβολισμούς την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του κοντά στον εβραϊκό οικισμό Χαβάτ Γκιλάντ όπου διέμενε. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού, στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 22 χτυπήματα από σφαίρες.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας με τη στήριξη των ειδικών δυνάμεων προχωρούν σε ελέγχους στην περιοχή της επίθεσης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του στρατού.

Οι Παλαιστίνιοι που εισέρχονται και εξέρχονται από τα χωριά που βρίσκονται κοντά στη Ναμπλούς υποβάλλονται σε «ελέγχους ασφαλείας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, ενώ Εβραίοι έποικοι έριξαν πέτρες εναντίον αυτοκινήτων Παλαιστινίων στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση.

Το 35χρονο θύμα του φόνου πρόλαβε να ζητήσει βοήθεια μέσω του κινητού του τηλεφώνου, μια κλήση που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν επεσήμανε χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή του ότι είναι «βέβαιος» πως «οι δυνάμεις ασφαλείας θα συλλάβουν τους δράστες της επίθεσης αυτής για να τους προσάγουν στη δικαιοσύνη και ότι θα εμποδίσουν την ενίσχυση της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του ο Γιόαβ Γκάλαντ, υπουργός Στέγασης του Ισραήλ, πρότεινε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού σε αντίποινα για τον φόνο «την καταστροφή των σπιτιών των τρομοκρατών που σκοτώνουν εν ψυχρώ Ισραηλινούς και την απέλαση των οικογενειών τους στη Συρία».

 

Ισραήλ: Με αμείωτο ρυθμό ο εποικισμός της Δυτικής όχθης

Η κυβέρνηση προωθεί τα σχέδιά της για την ανέγερση ακόμη 1.285 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την ανέγερση εκατοντάδων νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν.
 Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ισραηλινές αρχές θα εγκρίνουν την Τετάρτη την ανέγερση 1.285 οικιστικών μονάδων εντός του 2018 και τον εκ των προτέρων σχεδιασμό για ανέγερση ακόμη 2.500 οικιστικών μονάδων σε τουλάχιστον 20 τοποθεσίες επί της «Ιουδαίας-Σαμάρειας» (βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης).

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση από Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ Ειρήνη Τώρα, η οποία αντιτίθεται στην πολιτική του εποικισμού της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ ενέκρινε το 2017 την ανέγερση 6.712 οικιστικών μονάδων, αριθμός ρεκόρ μετά το 2013. Το 2016 εγκρίθηκε η ανέγερση 2.629 κατοικιών.

Στις 31 Δεκεμβρίου η Κεντρική Επιτροπή του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ψήφισε μια απόφαση που απαιτεί από τα μέλη του κόμματος στην Κνεσέτ να πιέσουν για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το ψήφισμα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.