Ιράκ: Ολοκληρώνεται η ανακατάληψη της Μοσούλης – Μαχητές του ISIS κατέστρεψαν με βαριοπούλες αρχαιότητες στη Συρία

Αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια ενημερώνοντας τους πολίτες της Μοσούλης ότι η μάχη έχει σχεδόν τελειώσει. Ταμπουρωμένο μόνο στο δυτικό κομμάτι το ISIS.
Επτά μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις Ιρακινές δυνάμεις, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, φαίνεται πως σιγά -σιγά λαμβάνει τέλος, καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εκτοπιστεί σε μια απόσταση άνω των 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχουν ταμπουρωθεί στην Παλιά Πόλη στα δυτικά εκεί που αναμένεται να δοθεί σύντομα και η τελική μάχη.

Μάλιστα, αεροπλάνα του συνασπισμού πέταξαν την Τρίτη πάνω από τη Μοσούλη, ρίχνοντας φυλλάδια στους πολίτες , σύμφωνα με τα οποία τους ενημέρωναν πως η μάχη πλησιάζει στο τέλος της.
Η Ιρακινή κυβέρνηση πιέζει τις στρατιωτικές δυνάμεις καθώς θέλει να ανακοινώσει την τελική νίκη πριν τις 27 Μαΐου, όταν και ξεκινά ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, ακόμη και αν υπάρχουν θύλακες των τρομοκρατών στα δυτικά.
“Ο εχθρός βρίσκεται στο χείλος της ολικής ήττας στη Μοσούλη”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζον Ντορριάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη.
“Διαβεβαιώνουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τη βοήθεια του Θεού, θα δηλώσουμε την απελευθέρωση και εκκαθάριση της δυτικής Μοσούλης και θα ανεβάσουμε την ιρακινή σημαία πάνω από την Παλιά Πόλη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ιρακινών δυνάμεων Yahya Rasool.

Μαχητές του ISIS κατέστρεψαν με βαριοπούλες αρχαιότητες στη Συρία

Μαχητές του ISIS κατέστρεψαν με βαριοπούλες αρχαιότητες στη Συρία

«Οι αρμόδιοι για την επιβολή του νόμου πήραν την απόφαση να καταστρέψουν τα είδωλα που δημιούργησε ο σατανάς για να λατρεύουν εκείνον αντί για τον Αλλάχ», αναφέρουν τζιχαντιστές σε βίντεο που μετέδωσε το «επίσημο» πρακτορείο του Ισλαμικού Κράτους Amaq.

Αμέσως μετά την φράση οι μαχητές του ISIS θρυμματίζουν με βαριοπούλες τεχνουργήματα, που χαρακτήρισαν σύμβολα «σατανικής λατρείας».

Οι αρχαιότητες είχαν βρεθεί στην πόλη Αμπού Καμάλ της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.

Χαρακτηριστική περίπτωση της βάρβαρης επέλασης του ISIS σε αρχαιότητες ήταν οι καταστροφές που έκαναν στον ναό του Μπααλσαμίν, που χτίστηκε πριν από περίπου 1.900 χρόνια στην Παλμύρα.

Η UNESCO καταγγέλλει πως το 2015 ομάδες ενόπλων και μη «έκαναν συστηματικές παράνομες ανασκαφές» σε σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες για να κλέψουν και να εμπορευτούν αρχαιότητες.