Η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ συνδέεται με τον διαβήτη

Αποτέλεσμα εικόνας για αλκοόλ

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ από τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν πίνουν ποτέ, υποστηρίζει επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia.

Οι Δανοί επιστήμονες (University of Southern Denmark) που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη έρευνα, εξέτασαν περισσότερους από 70.000 ανθρώπους για πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων συνολικά 859 άνδρες και 887 γυναίκες ανέπτυξαν διαβήτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 32% στις γυναίκες και κατά 27% στους άνδρες, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν αλκοόλ λιγότερο από μία ημέρα την εβδομάδα.

Παράλληλα, καταγράφηκε πως όλα τα είδη αλκοόλ δεν έχουν την ίδια επίδραση: ο οίνος φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, επειδή οι πολυφαινόλες που περιέχει (κυρίως στο κόκκινο κρασί), διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές δεν συνιστούν σε κανέναν να αυξήσει τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, με Βρετανούς ειδικούς να υπογραμμίζουν πως η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει αρνητικά στην ανάπτυξη πολλών σοβαρών νοσημάτων.