Η ΝΔ καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις αλλαγές Αχτσιόγλου στην κήρυξη απεργιών

Το πρώτο γαλάζιο ναι σε μνημονιακό προαπαιτούμενο μετά από καιρό. Τι δήλωσε ο τομεάρχης εργασίας και πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης στο ΝEWS 24/7

Μετά από πάρα πολύ καιρό σε φάση ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης η ΝΔ θα ψηφίζει από κοινού με την κυβερνητική πλειοψηφία ένα μνημονιακό προαπαιτούμενο δημιουργώντας την εικόνα μιας ευρύτερης συναίνεσης στη βουλή. Πρόκειται για την τροπολογία Αχτσιόγλου (η οποία αποσύρθηκε τελικώς για να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο) που  αλλάζει το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών από τα συνδικάτα. Μάλιστα ο Γιάννης Βρούτσης τομεάρχης εργασίας της ΝΔ και πρώην υπουργός τονίζει με δήλωσή του στο news247 και το Ραδιόφωνο 24/7 «θα το ψηφίσουμε με τα δυο χέρια. Περιμένουμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την τροπολογία για ένα μέτρο στο οποίο αντιδρούσαν το 2014».

 Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ήταν από τα νομοσχέδια που ήθελε να φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το φθινόπωρο του 2014 ως ένα από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο τότε της πέμπτης αξιολόγησης του δεύτερου μνημονίου, ωστόσο εκείνη την εποχή η ΝΔ συναντούσε τις αντιδράσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου της του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως μετά από αρκετό καιρό, ουσιαστικά από το Μάη του 2016 και την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου όπου η ΝΔ είχε ψηφίσει επί των άρθρων (είχε καταψηφίσει επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου) για ορισμένα θέματα όπως η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κλπ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου θα ξαναβρεθεί στην ίδια κάλπη με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά το γεγονός ότι στη ρητορική της ΝΔ επανήλθε χτες η φράση «η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή» τόσο σε δήλωση-σχόλιο της Μαρίας Σπυράκη για τους πλειστηριασμούς και την τρίτη αξιολόγηση, όσο και της τομεάρχη οικονομίας και ανάπτυξης Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, είναι γεγονός ότι με δεδομένο πως η κυβέρνηση φέρνει κομματιαστά τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης στη βουλή διαφοροποιούνται κάπως τα πράγματα ως προς τη στάση της ΝΔ εντός κοινοβουλίου.

Επιπλέον στο πλαίσιο της μεγάλης εικόνας για το τι μέλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο του 2018 στη ΝΔ θεωρούσαν, και αυτό το εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες από το βήμα του 28ου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, το έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ως ένα «υποχρεωτικό βήμα» αν και «όχι ικανό» από μόνο του για μια βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, εκτίμησε  ότι «τα πιο πολλά σημαντικά θέματα, με κορυφαίο αυτό της βιωσιμότητας της Δ.Ε.Η. μετατέθηκαν για το μέλλον» και δεσμεύτηκε για ένα «μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ».

Αντίστοιχα και στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας η ΝΔ εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν διατήρησε «ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας» που «η ΝΔ παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», εντούτοις το βάρος της ΝΔ πέφτει στο κάλεσμα που επίσης εκφράστηκε χτες βράδυ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση «οι πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων» προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.  Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων. Και αν στο νόμο Κατσέλη έχουν παρεισφρήσει “στρατηγικοί κακοπληρωτές” αυτοί να εντοπιστούν».

Πληροφορίες θέλουν μάλιστα ορισμένα στελέχη να έχουν θέσει το θέμα στο Μοσχάτο για μια νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείχνει διάθεση για τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο αντιπρόεδρος της βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση καλώντας τη να φέρει ρύθμιση στην οποία όπως είπε οι πολιτικές δυνάμεις δεν θα είχαν αντίρρηση.

Μητσοτάκης: Οι πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν από τα ακίνητα μεγάλης αξίας

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης υποχρεωτικό αλλά όχι ικανό για βιώσιμη έξοδο από το μνημόνιο και πορεία προς την ανάπτυξη. Δυστυχώς τα σημαντικά θέματα όπως της ΔΕΗ μετατέθηκαν για το μέλλον είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ»

«Οφείλω να επισημάνω ότι η τρίτη αξιολόγηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση των πολιτών με την υπόθεση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 28ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ως «ένα υποχρεωτικό αλλά όχι ικανό βήμα» για να πετύχει η χώρα μια βιώσιμη έξοδο στις αγορές και να πετύχει τους τεθέντες αναπτυξιακούς στόχους. Κατά τον κ. Μητσοτάκη «τα πιο πολλά σημαντικά θέματα, με κορυφαίο αυτό της βιωσιμότητας της Δ.Ε.Η. μετατέθηκαν για το μέλλον» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί» μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος η χώρα να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια.

 Για τους πλειστηριασμούς ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων» προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.  Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων. Και αν στο νόμο Κατσέλη έχουν παρεισφρήσει “στρατηγικοί κακοπληρωτές” αυτοί να εντοπιστούν».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αυτή τη θέση ως πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας ώστε να μην εκμεταλλεύονται το πλαίσιο προστασίας του κράτους για τους αδύναμους οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», τονίζοντας ότι «η ΝΔ είχε, έχει και θα έχει ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της, την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε “από κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας χωρίς κανένα όριο”.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην άποψη πως δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, κατήγγειλε εκ νέου την κυβέρνηση για «απόπειρα εξαπάτησης» του ελληνικού λαού λέγοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τα επιπλέον μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν από το 2019. Μέτρα μείωσης συντάξεων και μείωσης του αφορολογήτου ορίου που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφοντας το de facto 4ο Μνημόνιο, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2023 και διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060. «Καθαρή έξοδος» λοιπόν δεν υπάρχει με κυβέρνηση Τσίπρα».

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η πραγματική έξοδος από τη κρίση μέσα από ένα μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ.  Και αν αυτή η λέξη τρομάζει κάποιους τους λέω ότι το μεγαλύτερο ρίσκο σήμερα είναι το ρίσκο της αδράνειας».