Η απάντηση Μαξίμου στον «Ιερό Πόλεμο» για την αλλαγή ταυτότητας φύλου

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας με ιερωνυμο

«Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές, όμως η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, κατατωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού» αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ιεράς Συνόδου αλλά και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για το νομοσχέδιο αλλαγής ταυτότητας φύλου.

Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους πολιτικούς και την κυβέρνηση να αποσύρουν το νομοσχέδιο γιατί «προκαλούν την κοινωνία». Ειδικότερα, όπως ισχυρίζεται η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της «το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας και τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας».

Επίσης η κοινότητα του Αγίου Όρους, με επιστολή προς του Υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, διερωτάται «τι μας επιφυλάσσεται στο μέλλον», υπογραμμίζοντας πως «δια νόμου καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού». «Ποιοι ορθόδοξοι βουλευτές θα προχωρήσουν στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου;», αναφέρουν και καλούν σε αντίδραση: «Αν δεν αντιδράσουμε θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους».

Σημειώνεται πως η Ιερά Σύνοδος έστειλε και εξώδικο στον Γιάννη Ραγκούση για δηλώσεις του σε συνέντευξή του στο LGBT περιοδικό «Antivirus» με αφορμή την προώθηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς είχε δηλώσει πως «προσωπικά έχει συναντήσει εκπροσώπους της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – σε ανώτατα κλιμάκια ακόμη και μητροπολίτες – οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι και το κρύβουν». «Τους αναγκάζουν να το κρύβουν», σημείωνε στη συνέντευξη και καλούσε την Εκκλησία «να σταματήσει την υποκρισία και να μπει μπροστά σ’ αυτή τη νέα εποχή που πρέπει να ξεκινήσει στην Ελλάδα».

Η Εκκλησία της Ελλάδας, ανακοινώνοντας την αποστολή εξώδικου, τον κάλεσε «να καταθέσει εντός πενθημέρου στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει για τα καταγγελλόμενα από αυτόν εις βάρος Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας, άλλως θα υποστεί την ανάλογη δικαστική βάσανο».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, σχολιάζοντας το εξώδικο της Εκκλησίας, τόνισε πως «αν και λυπάται για την αντίδραση αυτή, υπερασπίζεται πάντοτε τη γνώμη του και τις αντιλήψεις του». Υπογράμμισε, μάλιστα, πως είναι πρόθυμος να υποστεί «τη βάσανο των δικαστηρίων», αλλά διευκρίνισε ότι οι τοποθετήσεις του αφορούν καταστάσεις, καθώς «όλα τα πρόσωπα, ανεξαιρέτως, έχουν το σεβασμό του».