ΗΠΑ: Ανοιχτό ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει ο Τραμπ για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές – ΗΠΑ: 987 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς το 2017

Ο ειδικός εισαγγελέας δημιουργεί νέο “πονοκέφαλο” στον Αμερικανό πρόεδρο στην περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια πρωτοφανής απόφαση.

Μια προκαταρκτική συζήτηση έχει ξεκινήσει με αντικείμενο την πιθανή κατάθεση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, υποστηρίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση το NBC μετέδωσε ότι δικηγόροι του Τραμπ συναντήθηκαν με εκπροσώπους του γραφείου του Μιούλερ στα τέλη Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα. Οι συζητήσεις αυτές αφορούσαν την πιθανή τοποθεσία και τη διάρκεια της κατάθεσης αλλά και τη μορφή που θα έχει αυτή: για παράδειγμα, αν θα δοθούν γραπτές απαντήσεις αντί για μια επίσημη ενώπιος ενωπίω συζήτηση.

Ο Μιούλερ έχει διοριστεί για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς περί ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα παρενέβη στις εκλογές για να βοηθήσει τον Τραμπ να τις κερδίσει. Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή και ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ είπε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC News ότι αναμένει πως ο Μιούλερ θα προσπαθήσει να συζητήσει με τον πρόεδο αυτοπροσώπως. “Προβλέπω ότι θα πάρει κατάθεση από τον πρόεδρο ενώπιος ενωπίω” είπε ο Μπλούμενταλ που είναι μέλος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Η Επιτροπή αυτή διεξάγει επίσης μια ξεχωριστή έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές.

Η έρευνα του Μιούλερ μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε δύο πρώην συνεργάτες του Τραμπ, τον πρώην σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν και τον σύμβουλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλο, που έχουν δηλώσει ένοχοι για ψευδή κατάθεση στο FBI. Άλλοι δύο πρώην σύμβουλοι, ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρίτσαρντ Γκέιτς, έχουν διωχθεί αλλά δηλώνουν αθώοι.

Ο δικηγόρος του Τραμπ Τάι Κομπ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επικοινωνία του με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα και ότι “συνεχίζει την πλήρη συνεργασία του (με την υπηρεσία αυτή) προκειμένου να διευκολύνει” την εξαγωγή συμπερασμάτων το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του Μιούλερ, Πίτερ Καρ, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο ίδιος δεν είναι υπό έρευνα. Όταν ρωτήθηκε, το Σάββατο, αν θα μιλήσει στην ομάδα του Μιούλερ, είπε ότι θα το έκανε. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το επιτελείο του. “Δεν υπήρξε σύμπραξη. Δεν υπήρξε έγκλημα” είπε στους δημοσιογράφους στο Καμπ Ντέιβιντ.

 

ΗΠΑ: 987 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς το 2017

ΗΠΑ: 987 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς το 2017

Συνολικά 987 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες αστυνομικών πέρσι στις ΗΠΑ. Το 2016 τα θύματα ήταν 963 και το 2015 τα θύματα ήταν 995, σύμφωνα με την Washington Post.

Η εφημερίδα τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφει τα επεισόδια με πυροβολισμούς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί. Τα στοιχεία της βασίζονται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε επίσημες ανακοινώσεις και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία άλλη επίσημη καταγραφή αυτών των επεισοδίων.

Η αστυνομική βία είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά τις ΗΠΑ, ιδίως τα τελευταία χρόνια που πολλοί άοπλοι Αφροαμερικανοί έχουν πέσει νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Έτσι εξάλλου γεννήθηκε και το κίνημα «Black Lives Matter», εναντίον της αστυνομικής βίας.

Σύμφωνα με την Washington Post, πέρσι σκοτώθηκαν 19 άοπλοι Αφροαμερικανοί από αστυνομικούς. Συγκριτικά, το 2016 είχαν σκοτωθεί 17 και το 2015  είχαν σκοτωθεί 36.

Ο αριθμός των Αφροαμερικανών που έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά, είτε ήταν άοπλοι είτε όχι, είναι δυσανάλογος σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους: το 22% των θυμάτων ήταν Αφροαμερικανοί, τη στιγμή που οι μαύροι άνδρες δεν αποτελούν παρά μόνο το 6% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Συνολικά, ασχέτως φυλής, αστυνομικοί σκότωσαν πέρσι 68 άοπλους ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός ήταν 51 το 2016 και 94 το 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*