Ζεστό χρήμα στην Αθήνα – Πού θα πάει το πλεόνασμα ρευστότητας του 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για xrhma

Τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ η νέα δόση που θα εκταμιευτεί τον Ιανουάριο

«Η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε. Υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου αυτή να κλείσει. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα» ανέφερε χθες ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε., μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και στην Αθήνα ανεβάζουν ταχύτητες για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι το πρώτο Εurogroup του 2018 στις 22 Ιανουαρίου.

Μετά την ολοκλήρωση των 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης η νέα δόση που θα εκταμιεύσουν οι δανειστές θα είναι τουλάχιστον 8,5 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριβές ύψος της δόσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αλλά θα είναι σίγουρα πολύ πιο πάνω από 5,5 δισ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2018.

Οι θεσμοί περιμένουν να δουν το τελικό ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, εάν δηλαδή μετά το μέρισμα και τα υπόλοιπα κοινωνικά μέτρα φθάσει την τελευταία πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,44% ή 4,36 δις. ευρώ. Και αυτό γιατί να ποσό από την φετινή υπέρβαση θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Οι συζητήσεις για το μέγεθος του «μαξιλαριού» ρευστότητας θα ξεκινήσουν μετά την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νέα μνημονιακή δόση θα είναι αυξημένη εξαιτίας και των λιγότερων αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος ενώ τα λεφτά που έχουν περισσέψει από αυτό και είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν οι θεσμοί φθάνουν τα 18,5 δισ. ευρώ .Με δεδομένο ότι η επόμενη αξιολόγηση θα είναι και η «τελική» το ποσό αυτό θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο υποδόσεις και όχι απαραίτητα στο μισό. Επίσης, η χώρα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες το 2018.Το αντίθετο, μάλιστα. Οι καθαρές δανειακές ανάγκες ανέρχονται στα 10,2 δισ. που είναι από τις χαμηλότερες εξαιτίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.