Επικοινωνία Αναστασιάδη – Τσίπρα για την επίσκεψη Ερντογάν

 Αλ. Τσίπρας και Τ. Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με την Αθήνα να θέτει επί τάπητος την πρόταση για νέα διάσκεψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή προετοιμασία.
 Λευκωσία και Αθήνα συντονίζουν τις ενέργειές τους, ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα, στις επτά και οκτώ του μήνα, στην οποία θα συζητηθεί και το Κυπριακό. Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε χθες το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανάλογες επαφές θα έχουν οι δύο άνδρες και στις επόμενες ημέρες.

Ο Αλ. Τσίπρας και Τ. Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με την Αθήνα να θέτει επί τάπητος την πρόταση για νέα διάσκεψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή προετοιμασία, όπως είχε συμφωνηθεί στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην ελληνική πρωτεύουσα. Η Λευκωσία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όχι μόνο ευνοεί, αλλά θεωρεί σημαντικό για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών ένα προπαρασκευαστικό διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Το ταξίδι του Τ. Ερντογάν θωρείται σημαντικό αφού θα καταδείξει τις προθέσεις της Άγκυρας. Η προσέγγιση του Τούρκου προέδρου θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό.

Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά αυτό που αναμένουν να δουν από μέρους των Τούρκων είναι η ετοιμότητά τους να συζητήσουν εκείνα τα θέματα που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες στον Κρανς Μοντάνα. Δηλαδή, τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η εισήγηση του Νίκου Κοτζιά, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα, ήταν οι δύο χώρες να προχωρήσουν σ’ έναν προπαρασκευαστικό διάλογο για το Κυπριακό. Μια προσέγγιση με την οποία η Λευκωσία συμφωνεί πλήρως, αφού θα διαφανούν οι προοπτικές για περαιτέρω συζητήσεις. Εάν τα καταφέρουν Αθήνα και Άγκυρα και επιτύχουν πρόοδο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε θα δημιουργηθεί μια δυναμική για σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα θα μπορεί να προχωρήσει και ένας δικοινοτικός διάλογος σε επίπεδο ηγετών επί των θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα των συνομιλιών του Κρανς Μοντάνα. Ωστόσο, πριν από την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να υπάρξει κίνηση σε δικοινοτικό επίπεδο που θα δίνει ώθηση στις συνομιλίες. Εξάλλου, όλοι όσοι παρακολουθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το Κυπριακό δεν βλέπουν δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου πριν το πέρας των εκλογικών διαδικασιών. Απ’ εκεί και πέρα, το ποιες κινήσεις θα γίνουν θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτός που μπορεί να πάρει αποφάσεις είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και είναι για αυτό που η Λευκωσία τάσσεται υπέρ ενός προπαρασκευαστικού διαλόγου σε επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει υποδομή για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο. «Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς είναι δεδηλωμένη. Όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Μουσταφά Ακιντζί» δήλωσε ο ίδιος.

Ξανά στο προσκήνιο η έξοδος από το Μνημόνιο

Ανακούφιση στο Μαξίμου από την τεχνική συμφωνία. Επιστροφή στην «κανονικότητα» σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Την επιβεβαίωση πως το κυβερνητικό «αφήγημα» περί εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 παραμένει ενεργό, αλλά και ότι η χώρα άφησε πίσω της τα δύσκολα σηματοδοτεί η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Παρά ορισμένες δυσκολίες που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή, αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και το απόγευμα του Σαββάτου, εν τέλει οι συζητήσεις στο Χίλτον μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και του «κουαρτέτου» τελείωσαν έτσι όπως είχαν αρχίσει: με επίδειξη αμοιβαίας διάθεσης για εποικοδομητική συνεργασία και, κυρίως, για συμφωνία. Όπερ και εγένετο.

Εντός τροχιάς

Για το Μέγαρο Μαξίμου, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια σε μόλις 5 ημέρες σηματοδοτεί αφενός πως οι δανειστές αποδεικνύουν πως θέλουν η Ελλάδα να εξέλθει του Μνημονίου, αφετέρου πως η κυβερνητική αφήγηση παραμένει στο τραπέζι. Το μείζον, λοιπόν, για την κυβέρνηση είναι ότι το βασικό στρατηγικό σχέδιό της, αλλά και το χρονοδιάγραμμά του, παραμένουν εντός τροχιάς, χωρίς αποκλίσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες πολιτικές μεταβλητές. Αυτή την… «προβλεψιμότητα» την έχουν ανάγκη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς το τελευταίο που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι απρόοπτα, τρικλοποδιές και οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο.

«Η προσαρμογή ολοκληρώθηκε»

Ταυτοχρόνως, στην κυβέρνηση εκλαμβάνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσης συμφωνίας ως μία επίσημη πιστοποίηση πως η Ελλάδα «έκανε τα μαθήματά της» -κατά την προσφιλή, όσο και ταπεινωτική, έκφραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- αλλά και ότι τα νούμερα διορθώθηκαν. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, από το γεγονός ότι η αξιολόγηση έκλεισε χωρίς ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικά μέτρα. «Το πρώτο και κύριο που πρέπει να τονίσουμε γι’ αυτή τη συμφωνία είναι, ότι δεν εμπεριέχει, για πρώτη φορά, κανένα απολύτως νέο δημοσιονομικό μέτρο. Δηλαδή, δεν υπήρξε κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018. Επομένως, η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Και επομένως, αυτό είναι και το βασικότερο στοιχείο που μας οδηγεί, πλέον, στην έξοδο από το πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι του 2018», υπογράμμισε χθες, με συνέντευξή του στον «Αθήνα 984» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης

Ταυτοχρόνως, μέσω της πορτογαλικής εφημερίδας «DIÁRIO DE NOTÍCIAS», μήνυμα στην κοινωνία ότι οι αδικίες αρχίζουν να αποκαθίστανται πριν εξέλθει η χώρα του Μνημονίου έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Εξάλλου, πρόθεσή μας δεν είναι να ελαχιστοποιήσουμε μόνο τις συνέπειες της κρίσης και να επιτύχουμε μια καλή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο την βελτίωση των οικονομικών αριθμών», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Θέλουμε, επίσης, να βελτιώσουμε και τους κοινωνικούς δείκτες. Επιδιώκουμε να αισθανθεί ο κόσμος στην καθημερινή του ζωή τον αντίκτυπο της οικονομικής ανάκαμψης, να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μια δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Ενίοτε, οι αριθμοί είναι θετικοί αλλά η ζωή των ανθρώπων παραμένει αρνητική».

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση από σήμερα αναμένεται να αξιοποιήσει την αναμενόμενη επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup προκειμένου να σημάνει την επιστροφή στην «κανονικότητα», με την διεξαγωγή, αύριο στην Κέρκυρα, του επόμενου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και προετοιμάζοντας την επόμενη έξοδο στις αγορές εντός του Ιανουαρίου. Και, μετά τον «χαρτοπόλεμο» της περασμένης εβδομάδας σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, αλλά και έπειτα από την πολιτική σύγκρουση για τους πλειστηριασμούς, η επιστροφή στην «κανονικότητα» της πολιτικής ζωής παραμένει υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο.