Εκτός γραμμής οι Καραμανλικοί για την ταυτότητα φύλου; – Το μήνυμα Αντώναρου – Φίλης: Εφόσον η Εκκλησία διεκδικεί πολιτικό ρόλο, θα αντιμετωπιστεί πολιτικά

Αποτέλεσμα εικόνας για Καραμανλικοί της ΝΔ

Εκτός γραμμής Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά οι Καραμανλικοί της ΝΔ. Αυτή τη φορά για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Η τοποθέτηση ήρθε διά στόματος Ευάγγελου Αντώναρου – πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή – ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τις ακραίες φωνές της ΝΔ και σημείωσε ότι σε θέματα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η λεγόμενη κομματική πειθαρχία.

Εκτός γραμμής οι Καραμανλικοί για την ταυτότητα φύλου; - Το μήνυμα Αντώναρου

Σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Επειδη είμαι — κυρίως κοινωνικά — φιλελεύθερος από κούνια κι από πεποίθηση, για μένα τα πράγματα είναι απλά: Το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να καθορίζει τις λεπτομέρειες της ζωής του είναι απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο. Μονος περιορισμός που μπορεί να γίνει αποδεκτός: Η άσκηση αυτού του δικαιώματος να μη θίγει δικαιώματα άλλων ατόμων. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις»

Evangelos Antonaros

Επειδη ειμαι — κυριως κοινωνικα — φιλελευθερος από κούνια κι απο πεποιθηση, για μένα τα πραγματα είναι απλά: Το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να καθορίζει τις λεπτομέρειες της ζωης του είναι απόλυτο και αδιαπραγματευτο. Μονος περιορισμος που μπορει να γίνει αποδεκτός: Η ασκηση αυτού του δικαιώματος να μη θίγει δικαιώματα άλλων ατόμων. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις

Μετά την ανάρτηση του, επανήλθε στο Facebook και απάντησε σε κάποιον τι θα έκανε αν κάποιο από τα παιδιά του ήταν διεμφυλικό: 

«Επειδή λέγονται και γράφονται πολλές αρλούμπες από άσχετους αλλά κι από δήθεν σχετικούς μερικές επισημάνσεις:

1. Σε θέματα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίαρχη είναι στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό η άποψη ότι δεν έχει εφαρμογή η λεγόμενη κομματική πειθαρχία. Αν σε τέτοια θέματα οι βουλευτές δεν έχουν την ελευθερία να ψηφίζουν κατά συνείδηση ποτέ θα την έχουν; Πρόσφατο παράδειγμα: Την τελευταία μέρα της λειτουργίας της πρόσφατης γερμανικής Βουλης ήρθε προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων. Η καγκελάριος Μερκελ δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει. Άφησε όμως τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Και το νομοσχέδιο πέρασε.

2. Μιλάμε πολύ για την αλλαγή φύλου με εγχείρηση — που θα γίνει όπως παντού στον κόσμο σε σχετικά λίγες περιπτώσεις — και δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση για την περίπτωση των διεμφυλικων ατόμων των οποίων ο αριθμός δείχνει να αυξάνει σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Αμερική κάνει θραύση για Τετάρτη χρόνια η τηλεοπτική σειρά “Transparent” που “παίζει” με τον όρο transgender (διεμφυλικός) που δεν έχει σχέση με τον όρο transsexual. Το δε περιοδικό Time αφιέρωσε πρόσφατα ολόκληρο τεύχος για τους νέους ανθρώπους που αρνούνται να “αυτοπροσδιοριστούν” ως ανηκοντες σε ένα φύλο.

3. Με ρώτησε κάποιος προ ολίγου αν μου έλεγε ένα από τα παιδιά μου ότι είναι διεμφυλικό αν θα μου άρεσε. Η απάντηση μου είναι απλή: Ασφαλώς θα με ξένιζε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξω την φιλελεύθερη άποψη μου επειδή κάτι ενδεχομένως δεν μ’ αρέσει. Οι αρχές δεν είναι από πλαστελίνη».

Evangelos Antonaros

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλές αρλούμπες από άσχετους αλλά κι από δήθεν σχετικούς μερικές επισημάνσεις:

1. Σε θέματα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίαρχη είναι στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό η άποψη ότι δεν έχει εφαρμογή η λεγόμενη κομματική πειθαρχία. Αν σε τέτοια θέματα οι βουλευτές δεν έχουν την ελευθερία να ψηφίζουν κατα συνείδηση ποτέ θα την έχουν; Πρόσφατο παράδειγμα: Την τελευταία μέρα της λειτουργίας της πρόσφατης γερμανικής Βουλης ήρθε προς ψήφι

 

Φίλης: Εφόσον η Εκκλησία διεκδικεί πολιτικό ρόλο, θα αντιμετωπιστεί πολιτικά

Φίλης: Εφόσον η Εκκλησία διεκδικεί πολιτικό ρόλο, θα αντιμετωπιστεί πολιτικά«Σε αυτή τη συμβολική αντιπαράθεση που αφορά εξαιρετικά λίγους συμπολίτες, η Ιεραρχία, δηλαδή η διοίκηση, και όχι το Σώμα της Εκκλησίας που το αποτελούν τα εκατομμύρια πιστών στη χώρα μας, ξαναμπαίνει πολιτικά μπροστά, διεκδικεί πολιτικό ρόλο», τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης κατά την τοποθέτησή του για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, με αιχμή την απαίτηση της Ιεράς Συνόδου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ταυτοχρόνως, ο Νίκος Φίλης έθεσε το ερώτημα αν έχει η Ιεραρχία το δικαίωμα αυτό για να απαντήσει λέγοντας πως «το έχει επειδή το διεκδικεί» και να σχολιάσει: «Όταν διεκδικείς πολιτικό ρόλο όμως, θα αντιμετωπιστείς πολιτικά. Δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά από την μια ένα θείον καθίδρυμα και από την άλλη μια εγκόσμια πολιτική. Αυτά είναι πλαστές διατυπώσεις».

Όπως πρόσθεσε «όταν κατεβαίνει κανείς στο στίβο της πολιτικής, όταν επανέρχεται η γνωστή ευλογία υπέρ της «Δεξιάς του Κυρίου», τότε είναι προφανές ότι σε αυτήν την πολιτική επιδίωξη της ιεραρχίας, τους ίδιους τους πιστούς που ανήκουν σε πολλά κόμματα, σε πολλές ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις, τους ενώνει μόνο η πίστη τους στον Χριστό».

«Όλοι οι πολίτες, εντός και εκτός της Εκκλησίας, προφανώς και διεκδικούν να υπάρξει και μια λύση δημοκρατικού χαρακτήρα, και αυτή η λύση κατά τη γνώμη μου είναι η συνταγματική αναθεώρηση που θα καθιστά σαφείς τους ρόλους της Εκκλησίας και της Πολιτείας» τόνισε ο Νίκος Φίλης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας πως δεν χρησιμοποιεί την ορολογία «διαχωρισμός» ή «χωρισμός», διότι δημιουργούνται παρεξηγήσεις εκ μέρους της Εκκλησίας.

«Για χωρισμό πρόκειται όμως. Άλλο η Εκκλησία, άλλο η Ιεραρχία, άλλο η Εκκλησία ως θεσμός και άλλο η κοινωνία, η πολιτική και οι άλλοι κοσμικοί θεσμοί», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, επισήμανε εξάλλου «μια σύμπτωση» κατά την τελευταία συνεδρίαση της ιεραρχίας, όπου «βγήκε το μανιφέστο για τους διεμφυλικούς συμπολίτες μας και για την κυβέρνηση»: «Υπάρχει και ένα δεύτερο με αξιώσεις της εκκλησίας για την θέση της στο πολιτικό σύστημα: Ανοίγει δηλαδή η Εκκλησία με τους δικούς της όρους, πως εννοεί τη σχέση της με το κράτος. Έχει ενδιαφέρον, γιατί έχουμε ένα δείγμα με την παρέμβαση της στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*