ΔΝΤ: Φορολογήστε άφοβα τους πλούσιους, δεν θα πληγεί η ανάπτυξη – Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα

ΔΝΤ: Φορολογήστε άφοβα τους πλούσιους, δεν θα πληγεί η ανάπτυξη

Καλεί σε μείωση της ανισότητας

Οι υψηλότεροι φόροι στους πλουσίους θα μειώσουν την ανισότητα χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ανάλυση που δημοσίευσε στα πλαίσια της κυκλοφορίας του World Economic Outlook, το ΔΝΤ απορρίπτει το επιχείρημα ότι η βαρύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

«Τα εμπειρικά αποτελέσματα δεν στηρίζουν αυτό το επιχείρημα, τουλάχιστον για επίπεδα προοδευτικής φορολόγησης που δεν είναι υπερβολικά» σημειώνεται στην έκθεση. Όπως τονίζει το Ταμείο, στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες στη Δύση έχει καταγραφεί μια σημαντική άνοδος της εισοδηματικής ανισότητας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ παράλληλα τα φορολογικά συστήματα έχουν γίνει λιγότερο προοδευτικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά οι χαλαρές νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες με φόντο τον χαμηλό πληθωρισμό αυξάνουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους.

Το Ταμείο σημείωσε επίσης ότι οι κίνδυνοι μετατοπίζονται από τις τράπεζες, που έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους, στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς τα πιστωτικά περιθώρια (credit spreads) συμπιέζονται, η αστάθεια μειώνεται και οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται.

«Ενώ η αυξημένη διάθεση για ρίσκο και η αναζήτηση αποδόσεων είναι μια ευπρόσδεκτη και επιδιωκόμενη συνέπεια των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής…υπάρχουν κίνδυνοι εάν αυτές οι τάσεις αυξηθούν πολύ», ανέφερε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ κάλεσε τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς να εξετάσουν προσεκτικά τις όποιες προτάσεις που θα χαλαρώσουν ουσιαστικά τους κανόνες αναφορικά με τα κεφάλαια, τη ρευστότητα ή τη συνετή διαχείριση «ενόψει της δυνατότητας να δημιουργήσουν προβλήματα στην ατζέντα της παγκόσμιας κανονιστικής εναρμόνισης».

Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα, λέει το ΔΝΤ

Ζητά μόνο η χώρα να εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της, επιμένει ο εκπρόσωπος

Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα, λέει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα ύψους 2,4 δις ευρώ.

Το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα, όπως αναφέρεται στο mignatiou.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*