Διαδήλωσαν κατά της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη

«Η Καταλονία είναι Ισπανία» και «Μαζί είμαστε δυνατότεροι», φωνάζουν οι διαδηλωτές

Με ένα μανιφέστο υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές απ’ όλη την Ισπανία πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης ασκώντας πίεση στην καταλανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας. Βασικό τους σύνθημα «Θα επικρατήσει η κοινή λογική» (Recuperem el seny).

Κρατώντας ισπανικές και καταλανικές σημαίες το πλήθος φώναζε «Μην ξεγελιέστε, η Καταλονία είναι η Ισπανία» και «Μαζί είμαστε δυνατότεροι», ενώ ζητούσε να πάει φυλακή ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Το μανιφέστο της διαδήλωσης

Η ογκώδης διαδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση, από τον Μαριάνο Γκομά, επικεφαλής της οργάνωσης Societat Civil Catalana, που διοργάνωσε την πορεία. Με αυτό ζήτησε να μην «περιθωριοποιούνται οι υπέρμαχοι της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία», ενώ τονίστηκε η «κρίση έχει προκαλέσει σύγχυση και πόνο».

«Κανένας πολιτικός δρων δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι μη εθνικιστές Καταλανοί είναι μέρος του σκηνικού και ότι είμαστε μέλη της καταλανικής κοινωνίας» αναφέρθηκε και ζήτησαν να «ακούγονται και να λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη τους».

Διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας στη ΒαρκελώνηAP Photo/Francisco Seco

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδήλωση, με τους διοργανωτές να μιλούν για 950.000 ανθρώπους, ενώ ο Δήμος της Βαρκελώνης τούς υπολογίζει σε 350.000. Στη Βαρκελώνη κατέφτασαν χιλιάδες άνθρωποι με λεωφορεία από ολόκληρη την Ισπανία, ενώ ανάλογες πορείες και διαδηλώσεις έγιναν το Σάββατο και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας και στη Μαδρίτη.

Η κινητοποίηση, την οποία διοργάνωσε η Societat Civil Catalana -από τις μεγαλύτερες ομάδες κατά της ανεξαρτησίας στην Καταλονία-, έρχεται μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιφέρειας από την Ισπανία και την αυτονόμησή της· δημοψήφισμα, βέβαια, που για τη Μαδρίτη είναι παράνομο.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Dos caras de una pancarta de : “Ruptura nacionalpopulista” y “Stop national populism”. https://elpais.com/ccaa/2017/10/07/catalunya/1507394209_736178.html 

Ο Πουτζντεμόν έχει υποσχεθεί να προχωρήσει την ανεξαρτησία και αναμένεται την προσεχή Τρίτη να υποβάλει στο τοπικό κοινοβούλιο έκθεση για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Την ίδια ώρα, ο Μαριάνο Ραχόι δεν αποκλείει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της περιφέρειας και να προκηρύξει εκεί νέες εκλογές.

Συγκεκριμένα, χθες στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της κρίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας για να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.

«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα εάν είναι σύννομο. Το ιδανικό θα ήταν να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ακραίες λύσεις, αλλά για μη γίνει αυτό τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε στην «El Pais».

«Θα ήθελα η απειλή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να ανακληθεί το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε και διεμήνυσε ότι η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει «καμιά ανακήρυξη ανεξαρτησίας» από πλευράς των Καταλανών εθνικιστών. «Ακόμα κι αν γίνει, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», είπε και προέτρεψε τους «μετριοπαθείς» Καταλανούς εθνικιστές να απομακρύνουν τους ριζοσπάστες.

Απόρριψη διαλόγου

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε ξανά κάθε προσπάθεια διαλόγου και διαπραγμάτευσης με τις καταλανικές αρχές, λέγοντας ότι «δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές», αλλά αρκεί να εφαρμοστεί ο νόμος.

Όπως τόνισε, δεν δέχεται να διαπραγματευτεί με αυτούς που επιδιώκουν τη διάσπαση της Ισπανίας.

Ωστόσο, οι φωνές υπέρ του διαλόγου παραμένουν, με τον πρώην υπουργό και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ζοσέπ Μπορέλ να προσφέρεται να λειτουργήσει ο μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης.

Τη κίνηση αυτή χαιρέτισε και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου.

Επιπλέον, ο συντονιστής για όλη την Ισπανία του IU, Αλμπέρτο Γκαρθόν, κατήγγειλε τον Μαριάνο Ραχόι ότι αρνείται να συνομιλήσει ή να συνεργαστεί με το κόμμα του και τους Podemos, στις επαφές που έχει με τους ηγέτες άλλων κομμάτων της χώρας για την επίλυση της κρίσης της Καταλονίας.

Όσο για τα ενδεχόμενα να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία ή να δεχτεί διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση της κρίσης, ο Ραχόι τα απέκλεισε και τα δύο

Στη διαδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα και ο Καταλανός Σοσιαλιστής πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ζοσέπ Μπορέλ. Ο Γιόσα, βραβευμένος Λατινοαμερικάνος συγγραφέας, που έχει όμως πάρει ισπανική υπηκόοτητα, κατήγγειλε «το εθνικιστικό πάθος» του Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπαθεί να «καταστρέψει 500 χρόνια ιστορίας» και να καταστήσει την Καταλονία τριτοκοσμική χώρα.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Alba, 14 años: “no todos los catalanes queremos la independencia. Yo quiero que España siga junta”

Στην Καταλονία θα παραμείνουν οι επιπλέον 4.000 αστυνομικοί τους οποίους η κυβέρνηση έστειλε πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισε επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός.