Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με την πολιτική ηγεσία, η οποία διαμόρφωσε το νομικό του πλαίσιο, έγινε ένας στενός κορσές. Αυτό οδήγησε σε αναποτελεσματικότητα της δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ και χρήση του ΚΕΕΛΠΝΟ για οφέλη πολιτικάντικα και όχι σαφή για τη δημόσια υγεία […] Είναι τέτοιο το νομοθετικό πλαίσιο, φτιαγμένο έτσι, που καλύπτει την πρακτική αυτού του οργάνου. Γι’ αυτό από την αρχή τόνισα ότι αν αυτή η υπόθεση νομικά αποδειχθεί σκάνδαλο, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη», ανέφερε η καθηγήτρια παθολογίας-ανοσολογίας Φωτεινή Σκοπούλη η οποία διετέλεσε υφυπουργός Υγείας κατά την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά στη σημερινή (Τετάρτη) κατάθεση της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, που προκάλεσε η ίδια με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Ενδεικτικό παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η απάντηση με καθυστέρηση 2-3 μηνών του Κέντρου στο αίτημά της από τη θέση του εποπτεύοντα υφυπουργού Υγείας για την αποστολή οικονομικών στοιχείων ότι «τα οικονομικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι προσωπικά δεδομένα».

Η Φ. Σκοπούλη παρέθεσε γεγονότα αλλά και αριθμούς που αφορούν στις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ: 32 εκατομμύρια για εμβόλια για τη γρίπη και 17 εκατομμύρια για αντι-ικα φάρμακα, τηλεοπτική διαφήμιση για το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μαζί με την Pfizer, αγορά κρεβατιών μόνιτορ για τις ΜΕΘ 2.800.000 ευρώ, χρηματοδότηση ενημερωτικής εκστρατείας για τη γρίπη 2.844.000 ευρώ, λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για τη γρίπη 3.100.000 ευρώ, λειτουργία γραμμής το 2010 600.000.000 ευρώ, ενημερωτική εκστρατεία το 2010 1.800.000 ευρώ, ΟΚΑΝΑ 10.000.000 ευρώ, χωρίς υπουργική απόφαση, δαπάνες για δράσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου 4. 629.000 ευρώ, ιατρονοσηλευτκό προσωπικό για τις ΜΕΘ 16 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγω του όγκου και της αξίας των κατατεθέντων εγγράφων από την τέως υφυπουργό Υγείας η Επιτροπή της Βουλής ζήτησε να διακόψει προκειμένου να μελετηθούν απο τα μέλη της και να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη στις 10 το πρωί. Ακόμα λόγω της αναμενόμενης όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ασθενειας του πρωην γενικού διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου ο οποίος εισήχθη προχθές στο νοσοκομείο Ελπις αποφασίστηκε να κληθει να συνεχίσει την κατάθεση του την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί.