Γερμανικές πιέσεις για «τίτλους τέλους» της ποσοτικής χαλάρωσης

Την ώρα που στην Ελλάδα παραμένει ζωντανή η συζήτηση για τον στόχο της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει να ζητεί «χειροπιαστές αποδείξεις» για την ένταξη της στο πρόγραμμα, αυξάνουν οι πιέσεις από το Βερολίνο για την περιστολή της «πολύ χαλαρής» νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα την περιστολή της πολύ χαλαρής νομισματικής της πολιτικής εάν θέλει να αποφύγει τις καταστροφικές παράπλευρες επιπτώσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν.

«Εκτός κι αν η νομισματική πολιτική αρχίσει να εξομαλύνεται σύντομα, οι αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις θα γίνουν περισσότερο επιζήμιες», δήλωσε ο Σπαν σε συνέδριο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Αναφορικά με την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να εξέλθει της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής, όχι με μεγάλη καθυστέρηση», πρόσθεσε.

Ο Σπαν δήλωσε ότι υπάρχει υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στον κόσμο και ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα.