Αυτό είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια
Τι συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας αντιμετωπίζουν σχεδόν 1 στους 4 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους, (1 στους 3 στους ηλικιωμένους) με το 70% των περιπτώσεων να αφορά τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δυσκοιλιότητα δεν αποτελεί από μόνη της ασθένεια αλλά σύμπτωμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορεί να προκληθεί από διάφορες ασθένειες (υποθυρεοειδισμός, κυστική ίνωση, νευρολογικές διαταραχές, καρκίνος παχέος εντέρου κ.λπ.), αλλά και από την τακτική λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. αντιόξινα, παυσίπονα, νευροληπτικά).

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί λειτουργική νόσο, χωρίς να υπάρχει υποκείμενη αιτία. Σημειώνουν ότι συνήθως συσχετίζεται με το είδος της διατροφής (χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ζωικές τροφές κ.λπ.), την απουσία σωματικής άσκησης, τη χαμηλή πρόσληψη υγρών και το άγχος.

Ωστόσο, ως σύμπτωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, η εμφάνιση της δυσκοιλιότητας μπορεί να σχετίζεται και με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως ένα ταξίδι ή την έναρξη μιας δίαιτας.

Με αφορμή την Ημέρα Ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Δυσκοιλιότητα (10/5), που καθιέρωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «κλειδί» για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι η διατροφή.

Ειδικότερα, συστήνεται:

– η σταδιακή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με βάση το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής (τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια),

– η τήρηση σταθερού προγράμματος γευμάτων

– η αργή και καλή μάσηση

– η κατανάλωση άφθονου νερού (τουλάχιστον 1,5lt υγρών κάθε μέρα, ιδίως το πρωί), αλλά και η τακτική άσκηση.

Ωστόσο, για τις περιπτώσεις που οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ή υποστηρικτικά προς αυτές, συστήνεται η φαρμακευτική αντιμετώπιση.