Αυτοί είναι οι έξι που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια – Τη Δευτέρα η αποσφράγιση των φακέλων

Ολοένα και πιο «καυτή» γίνεται η μάχη για τη διεκδίκηση των επτά πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών. ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, STAR, ALPHA, Epsilon και η Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε κατέθεσαν αίτηση για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Συνολικά οι ενδιαφερόμενοι είναι έξι και οι τηλεοπτικές άδειες επτά, γεγονός το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πως αν υπάρχει ενδιαφέρον το επόμενο χρονικό διάστημα η άδεια αυτή θα προκηρυχθεί εκ νέου. Αν όχι, τότε θα υπαχθεί στις θεματικές εθνικής εμβέλειας. Την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου ξεκινά η αποσφράγιση των φακέλων των έξι υποψηφίων με τους συμμετέχοντες να έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.

Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό οι σταθμοί ΑΝΤ1 και Epsilon TV ενώ το πρωί προσήλθαν στα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο ALPHA και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR. Πριν λήξει η προθεσμία, ήρθε και η συμμετοχή «έκπληξη» από την εταιρία “Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.” συμφερόντων του του Φίλιππου Βρυώνη, πρώην ιδιοκτήτης του Epsilon. Ο ΣΚΑΪ ήταν ο πρώτος σταθμός που κατέθεσε αίτηση την Τετάρτη το απόγευμα.

Αναλυτικότερα κατέθεσαν άδεια οι:

1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης. (ΣΚΑΪ)

2. Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channel)

3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (Alpha)

4. Antennα TV ΑΕ (ANT1)

5. Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ («E» TV)

6. Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ

Η προθεσμία κατάθεσης των φακέλων για τους επίδοξους καναλάρχες έληξε στις 15:00 το μεσημέρι. Όπως είχε τονίσει ο αντιπρόεδρος της Αρχής Ροδόλφος Μορώνης καμία αίτηση δεν έγινε αποδεκτή μετά το πέρας της συγκεκριμένης ώρας.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο, προσήλθαν στα γραφεία του ΕΣΡ για τη διαδικασία ενημέρωσής τους επί των στοιχείων της διαγωνιστικής διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, επτά ενδιαφερόμενοι. Επρόκειται για εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών E, ALPHA, ANT1, STAR, SKAI και δύο νεοεμφανιζόμενες εταιρείες, η Proteas Production Media και η MIXTA.

Στις 15 Ιανουαρίου η αποσφράγιση

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μία τηλεοπτική άδεια.

Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις. Κατά την αποσφράγιση δεν προβλέπεται παρουσία δημοσιογράφων στα γραφεία του ΕΣΡ.

Βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του.

Εν τω μεταξύ τα γραφεία του ΕΣΡ φυλάσσονται από την Τετάρτη από ισχυρή ομάδα αστυνομικών δυνάμεων ενώ οι επτά ομάδες υποδοχής είναι έτοιμες να παραλάβουν τους φακέλους των υποψηφίων ενδιαφερομένων για μια τηλεοπτική άδεια.

Τι θα γίνει με την έβδομη άδεια

Όσον αφορά την εναπομένουσα άδεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενημερώνει πως ο νόμος 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 4496/2017, προβλέπει ότι:

«Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.

Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία.

Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου.

Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων.

Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το ΕΣΡ με απόφασή του καθόρισε στα 35 εκατομμύρια ευρώ το αντίτιμο για τηλεοπτική άδεια, ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον 245 εκατ. ευρώ όπως θα συνέβαινε αν είχε ισχύσει ο πρώτος διαγωνισμός.