Αποσυμφόρηση των νησιών ζήτησαν οι δήμαρχοι Β.Α. Αιγαίου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν σήμερα οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου και Σάμου, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, όπου εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς κάτω από τραγικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη. Οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος για το θέμα.

Νωρίτερα συγκέντρωση με το ίδιο αίτημα πραγματοποίησαν κάτοικοι των τριών νησιών έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου στη συνέχεια οι δήμαρχοι είχαν η συνάντηση με τον Γιάννη Μουζάλα, η οποία όμως απέβη άκαρπη.

Κι αυτό γιατί οι δήμαρχοι επιμένουν στο αίτημά τους για άμεση αποσυμφόρηση, ενώ ο υπουργός για δημιουργία κι άλλων θέσεων φιλοξενίας και κράτησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η συνάντηση «έγινε σε καλό κλίμα», αν και υπήρξαν «οι γνωστές διαφωνίες».

Παραμένουν οι διαφορές

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μίλησε για «μια συζήτηση καλή, χωρίς ωστόσο να παρθούν αποφάσεις» και τόνισε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική» γιατί το κυρίαρχο είναι «πώς θα διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και πώς θα προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές που σήμερα κινδυνεύουν». Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο δογματισμός και η εμμονή δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσεων».

Για μια κατάσταση «απόλυτα μη διαχειρίσιμη και ιδιαίτερα στο χώρο του hot spot όπου οι συνθήκες είναι επικίνδυνες» έκανε λόγο ο ίδιος σε δηλώσεις του κι επισήμανε ότι «δεν μπορούν να επικαλούνται αποφάσεις της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα. Απαιτούνται λύσεις και πρέπει να δοθούν τώρα».

Ακόμη, διαμήνυσε ότι οι κινητοποιήσεις των δημάρχων θα συνεχιστούν «έως ότου καταφέρουμε να επικρατήσει και πάλι η γαλήνη στα νησιά μας» και προκειμένου «να αντισταθούμε στο να μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές».

Να προχωρήσουν άμεσα οι επιστροφές στην Τουρκία ζήτησε και ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, όπως και να λειτουργήσουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα «κάτι που πρότεινε το υπουργείο, αλλά εμείς το έχουμε ζητήσει εδώ και πέντε με έξι μήνες, αλλά δεν έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου για να υλοποιηθεί».

Ο χώρος του Κέντρου Υποδοχής της Χίου «επαρκεί για να κοιμηθούν 800 και όχι για 2.500. Για κανέναν όμως δεν υπάρχει χώρος για να φάνε ή να σταθούν και η πίεση καταλήγει στην τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Επίσης, όπως είπε, ο υπουργός εξήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου», προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει επόμενη συνάντηση με το υπουργείο, ο κ. Βουρνούς απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνει επόμενη συνάντηση όταν υπάρχουν τόσες διαφορές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, αποχώρησε νωρίτερα από τη συνάντηση φανερά ενοχλημένος και χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενόχλησή του προήλθε από δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τις οποίες επέρριψε ευθύνες στους δημάρχους για την πολιτική που ασκούν στο προσφυγικό. Σχετικά με την αποχώρηση του κ. Αγγελόπουλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασε ότι «και εμένα με ενόχλησαν άλλες δηλώσεις, αλλά δεν έφυγα».