Απεργιακό λουκέτο εν όψει της ψήφισης των μέτρων

Ρολά κατεβάζουν σήμερα ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη γενική απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Στους δρόμους εργαζόμενοι, κόμματα, φορείς και συνδικάτα.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) και σε συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης καλεί ξανά σε απογευματινά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την Πέμπτη.

«Ολοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες, νέοι και νέες, να βάλουμε φρένο στη διαρκή εξαθλίωση της ζωής μας, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών μας, να αγωνιστούμε για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα.

Η κεντρική συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην απεργία καλεί επίσης η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με έμφαση στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

«Παραλύει» και ο κλάδος της Υγείας καθώς απεργούν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) όπως και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ-48ωρη).

Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη διάφοροι επιστημονικοί φορείς, το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι καθηγητές και οι δάσκαλοι (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, όπως και το προσωπικό των τραπεζών (ΟΤΟΕ), απέχουν από τα καθηκοντά τους οι δικηγόροι, ενώ σε τριήμερη αποχή προχωρούν οι συμβολαιογράφοι.

Η «Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για το συντονισμό» και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 στο Μουσείο. Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10.30 στη Χαλκοκονδύλη και Πατησίων. Στις 11 στο Μουσείο καλούν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ο «Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια» καλεί σε συγκέντρωση στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ επίσης για τις 11 στις Χαλκοκονδύλη και Πατησίων καλούν η Ταξική Πορεία και η Λαϊκή Αντίσταση ΑΑΣ.

«Τα μέτρα αυτά είναι προς όφελος της ντόπιας άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών, ενώ τα λεγόμενα “αντίμετρα” για να «χρυσωθεί το χάπι», αποτελούν μια απάτη που ούτε στο ελάχιστο δεν αντισταθμίζουν τη λεηλασία και την επίθεση» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η τελευταία.

Το απόγευμα οι ένστολοι (αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) θα προχωρήσουν σε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 στην πλατεία Κολοκοτρώνη ενάντια στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια., ενώ οι μετακινήσεις θα διεξάγονται μετ’ εμποδίων.

Mετακινήσεις μετ’ εμποδίων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτεργάτες, με αποτέλεσμα τη 48ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ και η οποία έληγε στις 12 το βράδυ της Τετάρτης 17 Μαΐου, να ακολουθήσει και νέα 48ωρη. Έτσι μέχρι και τις 12 το βράδυ της Παρασκευής 19 Μαΐου δεν θα εκτελεστεί κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο και τα πλοία όλων των κατηγοριών θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας.

Την απόφαση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έλαβε χθες (Τρίτη) η διοίκηση της ΠΝΟ στη συνεδρίασή της, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αποτίμηση της πρόσφατης συνάντησης με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και γενικότερα των απαντήσεων και των θέσεων της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των ναυτεργατών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, «ήταν κοινή η διαπίστωση ότι χρειάζεται και επιβάλλεται η κλιμάκωση του αγώνα και της απεργίας με νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας».

Η διοίκηση της ΠΝΟ ζητάει την κατανόηση και τη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων γιατί, όπως υποστηρίζει, ο αγώνας ο οποίος διεξάγεται δεν είναι αγώνας που αφορά μόνο τους Έλληνες ναυτεργάτες, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία.

Κεντρικά αιτήματα της απεργίας των ναυτεργατών, όπως σημειώνει η ΠΕΝΕΝ σε δική της ανακοίνωση, είναι «το κοινωνικοασφαλιστικό – το εργασιακό και οι ΣΣΕ, καθώς επίσης το πακέτο των αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από αντιπροσώπους της ΠΕΝΕΝ σε διάφορα λιμάνια της χώρας, στο πλαίσιο της πρώτης 48ωρης απεργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει ότι η απεργία είναι μαζική και καθολική σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Πειραιάς – Ραφήνα – Λαύριο – Πάτρα – Ηράκλειο – Χανιά – Μυτιλήνη – Βόλος και στις σημαντικότερες πορθμειακές γραμμές όλα τα πλοία «έδεσαν» και τα πληρώματα συμμετέχουν αγωνιστικά στη 48ωρη πανελλαδική απεργία.