Απειλεί αμερικανική αεροπορική βάση ο Κιμ

Σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον του νησιού Γκουάμ του Ειρηνικού εξετάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Επικίνδυνη είναι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠA μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι «εξετάζει προσεκτικά» σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον του νησιού Γκουάμ του Ειρηνικού (επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών) και τις απειλές ότι θα δημιουργήσει μια «πυρακτωμένη πυρκαγιά» γύρω από την επικράτεια.

Το πρόγραμμα επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Σε άλλη δήλωση, που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Πιονγιάνγκ υποστήριξε ότι μπορεί να εκτελέσει επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Το νησί Γκουάμ «φιλοξενεί» αμερικανική στρατιωτική βάση που περιλαμβάνει υποβρύχια μοίρα, αεροπορική βάση και ομάδα ακτοφυλακής.

Οι απειλές Κιμ έρχονται λίγες ώρες μετά τις απειλές Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαμηνύσει στη Βόρεια Κορέα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» αν απειλήσει ποτέ ξανά τη χώρα του.

AP Photo/Evan Vucci

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Ντ. Τραμπ από το National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρσι, όπου παραθερίζει.

Οι «βρυχηθμοί» Τραμπ συνιστούσαν απόρροια των εκτιμήσεων πως ο στρατός του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ικανός να εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές σε διηπειρωτικούς πυραύλους που δυνητικά μπορούν να φτάσουν μέχρι την Αλάσκα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», η οποία επικαλείται απόρρητο έγγραφο εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Βόρεια Κορέα φέρεται να ολοκλήρωσε τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς της πυραύλους.

S. Dakota arrive on Guam; conduct missions w/Japan & ROK–U.S. ready to

«Το Γκουάμ είναι αμερικανικό έδαφος. Δεν είμαστε μόνο στρατιωτική εγκατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα μέσω του Διαδικτύου, στο οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, όπως ενημερώθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο επίπεδο απειλής.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους ο κυβερνήτης της νήσου Γκουάμ, Έντι Κάλβο, τους διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει απειλή για βορειοκορεάτικη επίθεση, πρόσθεσε ωστόσο ότι το νησί είναι προετοιμασμένο για «οποιαδήποτε πιθανότητα».