Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Κύθηρα

Τρίτη ημέρα, συνεχίζεται η σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πιτσινιάδες Μυλοποτάμου Κυθήρων.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν στο νησί είναι στα Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων, αλλά τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη έχουν καεί μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, ενώ κάτοικοι του νησιού που οι φλόγες έφτασαν κοντά στο σπίτι τους έχουν απομακρυνθεί.

Ήδη χθες εκκενώθηκε ο οικισμός Αραιοί, ενώ με δική τους πρωτοβουλία απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τους οικισμούς Μυλοπόταμος, Μελισσάρι, Πιτσιλιάνικα και Καλοκαιρινές.

Αργά χθες βράδυ ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης με απόφασή του κήρυξε τον δήμο Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία

Οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην Υάμεια Μεσσηνίας και στα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Υάμεια εξακολουθούν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.

Στα Βρουβιανά βρίσκονται για τον ίδιο λόγο18 πυροσβέστες με έξι οχήματα.